Pana la finele anului 2013, Romania se va afla in postura de a accesa fonduri europene in valoare de 336 milioane euro destinate domeniului IT&C, a declarat, ieri, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy. El a adaugat ca ministerul pe care il reprezinta a stabilit trei domenii spre care vor fi directionate fondurile.

Aproape 30% din suma alocata va finanta proiecte din domeniul comunicatiilor, cum ar fi furnizarea de servicii de acces la Internet in zone defavorizate. Pentru dezvoltarea si eficientizarea serviciilor electronice, precum aplicatiile de tip e-guvernare, e-learning si e-health, vor fi alocate sume reprezentand circa 40% din fonduri.

De asemenea, aplicatiile de tip e-business vor atrage 30% din totalul sumelor provenite de la Uniunea Europeana.

"Proiectele vor putea fi inaintate spre mijlocul anului 2007, iar finantarea va veni dupa alte sase luni sau la inceputul anului 2008", a spus Nagy. El a afirmat ca, in cazul proiectelor propuse de administratiile publice locale sau centrale si organizatiile neguvernamentale, fondurile europene vor acoperi 98% din valoarea totala a acestora.

"In cazul IMM, cofinantarea va reprezenta 70%, iar la firmele mari - 60%", a aratat ministrul Comunicatiilor. Potrivit datelor prezentate de ministrul Comunicatiilor, ponderea echipamentelor hardware reprezinta 65% din totalul pietei IT&C din Romania, diferenta revenind solutiilor software.