Daca sunt implementate fara discernamant, motoarele de cautare pot permite detectarea unor brese in infrastructura de securitate a companiilor, pot duce la expunerea unor date cu acces restrictionat sau pot divulga existenta unor surse de informatii tinta pentru utilizatori neautorizati. In oricare dintre cazuri, consecintele sunt grave.

Inainte de a implementa o solutie de cautare la nivelul intregii companii, cerintele acestora trebuiesc serios documentate si trebuie inteleasa maniera in care este asigurata securitatea in exploatare. De asemenea este necesara testarea exhaustiva a aplicatiilor inainte de implementare si trebuie monitorizata performanta dupa instalare.

Definirea securitatii unui motor de cautare

"Securitatea motorului de cautare" este o forma de control al accesului in contextul unei aplicatii de cautare - siguranta ca in timpul utilizarii pot fi accesate numai informatiile la care este permis accesul. Securitatea motorului de cautare se refera numai la datele accesate prin intermediul aplicatiei de cautare respective, nu si la cele accesate pe alte cai. Spre exemplu, in momentul in care un utilizator apasa pe un link care directioneaza sesiunea de browser spre resurse independente, activitatile derulate nu mai intra in atentia aplicatiei de cautare. Mai mult, securitatea motorului de cautare nu se mai refera la ascunderea sau omiterea unor link-uri - daca exista un "continut sensibil" - adrese web la care nu este permis accesul - problema trebuie rezolvata la sursa sau prin alte metode, si nu prin ascunderea link-urilor din rezultatele oferite de motorul de cautare.

In plus, spre deosebire de securitatea sistemelor unde se depoziteaza informatii, securitatea motoarelor de cautare este preocupata numai de accesul "de citire". Controlul accesului in general are o importanta cruciala din motive evidente - confidentialitate, protejarea de concurenta, aspecte legate de viata privata etc. Pe de o parte, comparativ cu alte tipuri de securitate IT, incalcarea drepturilor de acces are o pondere mai restransa si nu declanseaza efectele in lant ce rezulta din majoritatea breselor de securitate. Pe de alta parte, se apreciaza ca securitatea motoarelor de cautare constituie un aspect critic al controlului de acces, deoarece acestea faciliteaza identificarea breselor de securitate.