Masura de separare functionala a activitatilor grupurilor furnizoare de servicii de telecomunicatii ar putea avea ca efect intensificarea concurentei in sectorul de profil, a declarat Viviane Reding, comisarul european pentru Societatea Informationala. "Consider ca separarea functionala ar determina o concurenta mai eficienta, intr-un mediu in care aceasta se realizeaza la nivelul serviciilor, iar concurenta bazata pe infrastructura nu se va dezvolta intr-o perioada de timp rezonabila. Ar putea fi o solutie utila in unele cazuri", a precizat Viviane Reding, citata de Reuters, preluata de Mediafax.

Astfel, Uniunea Europeana ar putea obliga grupurile de telecomunicatii sa isi transforme diviziile in companii separate, care ar concura in mod independent pe piata, conform unor propuneri anterioare prezentate de comisarul european, care revizuieste, in prezent, reglementarile din domeniu.

Rezultatele analizei vor fi prezentate in saptamanile urmatoare, iar operatorii sunt ingrijorati ca se va continua promovarea propunerilor de modificare a regulilor, in pofida opozitiei existente.

Oficialul european si-a reafirmat convingerea ca este nevoie de o autoritate pan-europeana unica de reglementare in sectorul telecomunicatiilor, in ciuda reticentei cu care a fost primita propunerea. "Pentru mine este clar ca modalitatea cea mai eficienta si mai putin birocratica de a obtine o piata corecta pentru operatorii de telecomunicatii ar fi inlocuirea jocului actual de ping-pong, desfasurat intre autoritatile locale si Comisia Europeana, printr-o autoritate europeana independenta, care ar colabora cu institutiile nationale intr-un mod similar Sistemului European al Bancilor Centrale", a mentionat Reding.