"Imaginati-va ca Ceausescu s-ar intoarce la 20 de ani dupa ce a fost inlaturat de la putere si executat. Ca s-ar apuca sa compare felul in care ne-a lasat el Romania, cu stadiul in care o gaseste astazi. Imaginati-va ca fostul dictator comunist si-ar da seama ca unii din oamenii sai de incredere au pus umarul la constructia capitalismului, ca - in general - romanii se gandesc numai la masini si la bani, ca pentru ei consumul e principala preocupare".

Aceasta este axa creativa pe care a abordat-o tanarul si apreciatul regizor de documentare roman, Alexandru Solomon, pentru filmul "Kapitalisme - notre recette secrete" ("Capitalismul-reteta noastra secreta"), difuzat pe 1 Decembrie de catre canalul francez Arte. Difuzarea acestui film in Franta si in Germania a suscitat atentia internautilor romani, care i-au semnalat importanta, intr-un moment in care televiziunile de la noi sunt mult mai preocupate de scenariile murdare ale luptei electorale. Filmul poate fi vazut si online, in limba franceza, pe site-ul televiziunii ARTE.

Capitalismul romanesc: "Intai un rechin, apoi o balena, apoi o caracatita"


"Propunerea poate parea absurda sau comica – si intr-adevar este. Cum altcumva este realitatea post-comunista? Eu prefer sa o privesc ca pe o comedie. Oricum, nu mai putem schimba nimic. Acum ca tarile din Europa de Est au fost admise in UE, s-ar putea ca reteta noastra de capitalism sa prinda si prin alte parti", spune Alexandru Solomon, in prezentarea pe care o face filmului, pe site-ul casei de productie Hi-film.

Jurnalistul Costi Rogzanu trage cateva concluzii dupa vizionarea filmului: "Ideea de baza e simpla. Cum ar fi sa vada Ceausescu Romania de azi? Ar fi mandru, concluzioneaza autorul. Toti oamenii lui, fie din Crescent sau alte forme de comert exterior, fie din alte zone, au reusit. <<Dragi tovarasi, am supravietuit in fiecare dintre voi>>, spune Ceausescul fictiv al lui Solomon. Si adauga: ati reusit sa va descurcati de minune, spre deosebire de colegii nostri din Cehia sau Polonia".

Scena esentiala a filmului, semanalata in mediul analtic al internetului, il are ca actor principal pe omul de afaceri (fost profesor de arhitectura) Dinu Patriciu, care ilustreaza cu ajutorul unui desen, scena capitalismului romanesc: intai un rechin, apoi o balena, apoi o caracatita.

"Cea mai spectaculoasa aparitie este cea a lui Patriciu", spune si Costi Rogozanu. "Acesta deseneaza la un moment dat, dupa ce afirma axioma <capitalismul e imoral> si ca statul n-avea negociatori buni, un rechin, apoi o balena, apoi o carcatita. Aceste desene le facea colaboratorilor sai de-a lungul anilor ca sa explice mai bine. <Le desenam colaboratorilor mei un rechin, apoi o balena si, acum vreo 2 ani, le-am desenat si o caracatita simpatica>".

"Grupul capitalist roman a spus pe ARTE in cor <Da, am fost imorali! Dar cine pedepseste asta?>. O intrebare pur capitalista linga alte mii venite din toate colturile lumii", concluzioneaza Rogozanu.

sursa imagine: http://plus7.arte.tv/fr