Mai mult de jumatate din cele 500 de profiluri de MySpace studiate de doctorul Megan Moreno de la Universitatea Wisconsin contin referinte la sex, consum de substante dubioase sau comportament violent. Tinerii, toti cu varsta declarata de 18 ani, se incurajeaza in comentariile pozelor sau clipurilor pe care le posteaza, facand din imagini de la petreceri de liceu adevarate fenomene virale. Exista deja un caz in care pozele erotice ale unei adolescente au devenit atat de populare incat tatal acesteia, preot, si-a pierdut, la propriu, slujba.

Explicatia, sustine studiul citat de CNN, sta in faptul ca nimeni nu le explica adolescentilor ce presupune sa ai o identitate digitala, in care iti asumi public din ce in ce mai multe felii de viata privata.

Insa nu toti cei care se dau pe MySpace mai adulti decat sunt, facand bravada cu abuzuri de tot felul se comporta la fel si in viata reala. Chiar daca in realitate sunt mai cuminti decat vor sa para, tendinta de a avea printre subiectele de discutie curente prea mult sex, violenta si droguri, le poate afecta comportamentul lor ca adulti, sustine Dimitri Christakis, profesor de pediatrie la Universitatea Washington, coautor al studiului.

In cadrul unui experiment conex, Megan Moreno le-a trimis celor 190 de tineri care faceau pe MySpace-ul personal mai mult de trei referinte la sex sau substante ilicite cate un mesaj de la "Dr. Meg". La doar trei luni de la sfaturile doctorului Meg, 42% dintre participanti inlaturasera continutul care putea fi considerat dubios si isi trecusera paginile pe "privat".

Initiative de acest gen sunt putine in acest moment, tinerii americani nefiind singurii care se expun public in mediul online fara sa-si dea seama ce presupune asta. Campaniile de educare intr-ale internetului realizate de ministere nu ajung, deobicei, la publicul tinta, interactiunea directa cu "generatia Y", ca in cazul experimentelor de mai sus, dovedindu-se mult mai eficienta.