Dupa cinci ani in care RIAA a deschis peste 35.000 de procese impotriva celor care descarca muzica online, oficialii asociatiei americane insarcinate cu protejarea drepturilor de autor in cazul inregistrarilor audio au anuntat ca vor renunta la acest tip de actiuni. Mai ales ca media internationala a amendat si criticat cu fiecare ocazie cazurile de "piraterie" in care acuzatii erau fie minori, pensionari fara computer sau persoane decedate.

Metoda s-a dovedit extrem de ineficienta: pe langa comentariile negative la situatii hilare cum ar fi cele descrise mai sus, statisticile referitoare la piraterie n-au devenit mai optimiste. Dimpotriva, succesul retelelor de tip p2p a crescut numarul de fisiere disponibile si raspandirea lor. O abordare mult mai buna decat invitatia la tribunal, a declarat Eric Garland, presedintele unei firme specializate in cazuri de piraterie, consta in realizarea de parteneriate cu providerii de internet. Aceste parteneriate, unele intrand in vigoare incepand cu anul viitor, ar usura comunicarea dintre detinatorii drepturilor de autor si "pirati", care ar putea fi notificati si sanctionati direct de providerul de servicii, fara ca implicarea RIAA sa mai fie la fel de vizibila.

Initiativa RIAA nu schimba situatia, ci doar marcheaza o schimbare de abordare. Atitudinea fata de fenomen, insa, este aceeasi, cu mentiunea ca de data asta "piratii" se vor supara pe providerul de internet, nu pe o asociatie americana.