Asadar, tratatul de infiintare a fondului de salvare a zonei euro poate merge la ratificare in Parlament, cu anumite conditii, scrie MEDIAFAX.

Curtea Constitutionala a Germaniei (CCG) a trebuit sa hotarasca daca fondul de urgenta al zonei euro este compatibil cu constitutia celei mai importante economonii din Uniunea Europeana.

Curtea suprema de la Karlsruhe a avizat participarea guvernului la fondul de urgenta de 500 miliarde euro al statelor din zona euro si pactul de disciplina fiscala semnat de 25 de lideri europeni in prima parte a acestui an.

Bursele europene si moneda euro au crescut dupa citirea hotararii, iar tranzactiile futures pe indicele S&P 500 al bursei de la New York afiseaza de asemenea aprecieri.

Zona euro vrea sa finalizeze MES pana la finalul anului 2012. Acesta va permite recapitalizarea bancilor in mod direct, prin fonduri de salvare, dar in anumite conditii, a precizat Van Rompuy.

"Atunci cand va fi finalizat, Mecanismul European de Stabilitate (MES) va putea avea posibilitatea sa recapitalizeze in mod direct bancile", a anuntat Van Rompuy intr-o conferinta de presa la Bruxelles, la finalul unui summit al zonei euro.

"Un mecanism unic de supervizare financiara va fi creat, in cadrul caruia Banca Centrala Europeana (BCE) isi va juca deplin rolul", a anuntat, la randul sau, presedintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso.