"Am fost impresionati de angajamentul Bulgariei fata de disciplina bulgara si administrarea prudenta a datoriei externe. Desi recunoaste ca acesti pasi au fost dificili, speram ca vor plasa Bulgaria in pozitia de a castiga cat mai mult posibil in urma recuperarii", a afirmat Zoellick in scrisoarea sa, potrivit Sofia News Agency.

BM ofera Bulgariei ajutorul sau in ceea ce priveste capacitatea si expertiza in administrarea si executia proiectelor, in special in ceea ce priveste reconstructia si reabilitarea drumurilor si cailor ferate bulgare, transmite NewsIn.

"Banca Mondiala sustine in totalitate scopul (n.r. Bulgariei) de a maximiza folosirea fondurilor europene. Aceasta este o ocazie unica pentru Bulgaria (...). Suntem multumiti sa vedem sustinerea Guvernului pentru reforme, in special in zone cheie, precum pensiile, sistemul medical, de invatamant si administratia publica. De asemenea, vom continua sa lucram cu Guvernul (n.r. bulgar) pentru a gasi cele mai bune modalitati de a sustine eforturile de reforma in alte zone", i-a scris Zoellick lui Borisov.

Afirmatiile acestuia intervin in conditiile in care Bulgaria se straduieste sa isi tina deficitul cat mai mic cu putinta. Astfel, Guvernul bulgar a redus cu 20% cheltuielile administratiei publice inca din luna mai si tot atunci, a anuntat ca numarul spitalelor din tara vor scadea cu 70%. Din acest motiv, nu este de mirare ca recent, primul ministru bulgar, Boiko Borisov, "se lauda ca Bulgaria a intrecut Romania pe plan economic". "Vom dovedi ca Bulgaria face fata problemelor economice mai bine decat Romania", a declarat Borisov.

Cu toate acestea, nici Bulgaria nu va scapa de miscarile de strada care au destabilizat Grecia, Romania si Spania, considera un lider de sindicat bulgar. "Ma astept la cataclisme sociale serioase, iar grevele nu sunt o optiune pe care sa o pot exclude", a declarat Dimitar Maolov, vicepresedintele sindicatului Podkrepa, citat de Sofia News Agency.