Pentru unii, el este un Robin Hood, in timp ce pentru altii este doar un hacker enervant care nu are nimic nou de spus. Hackerul, care isi spune Neo, dupa numele personajului principal din filmul science-fiction The Matrix, sustine ca a furat milioane de dosare de la Fisc.

El a publicat pe internet detalii financiare despre mai multe subsidiare ale companiei energetice nationale Latvenergo, inclusiv despre primele de plecare primite in 2009 de unii responsabili, a caror suma a atins si de cinci ori salariul anual, informeaza NewsIn. Aceste documente arata ca reducerile drastice de cheltuieli implementate de Letonia, din cauza recesiunii severe, nu au fost echitabile, potrivit hackerului.

Neo a publicat pe site-ul de microblogging Twitter si o lista cu salariile si compensatiile primite la banca nationalizata Parex, banca centrala si companii detinute de stat.

"Cred ca am risipit indoielile despre situatia reala a salariilor in sectorul bugetar", a declarat hackerul intr-un interviu scris acordat televiziunii publice letone. "Daca am avut suspiciuni anterior, acum avem cifre reale care sa le sustina", a adaugat el.

Insa campania hackerului nu a fost aprobata in unanimitate de letoni. Unii proprietari de afaceri mici se tem in legatura cu securitatea propriilor date. "Nu cred ca putem sa il numim erou national", a declarat Tatyana Skubija, un proprietar de magazin in varsta de 50 de ani. Dar, desi il considera pe Neo un infractor, ea aproba faptul ca hackerul a dat publicitatii salariile. "Cred ca, in acest caz, scopul justifica mijloacele", a spus ea.

"Scopul este admirabil", a afirmat Evija Klaise, in varsta de 28 de ani. "Dar cine va decide 'poti fura datelea acelea, dar nu pe acestea'", a adaugat ea.

"Publicarea treptata a salariilor oficialilor guvernamentali sustine transparenta", a scris un jurnalist pe blogul sau. "Il sustin pe Neo in special pentru ca a dezvaluit, in sfarsit, ce ar fi trebuit sa stim de mult timp", a adaugat el.

Premierul Valdis Dombrovskis a minimalizat presupusul soc al dezvaluirilor privind primele de plecare. "Situatia era cunoscuta dinainte. Luam masuri in ceea ce priveste companiile detinute de stat", a spus Dombrovskis. "Ne-am ocupat inca de vara trecuta de aceste probleme. Asa ca, este ca si cum cineva nu a observat si acum considera acest lucru un fel de noutate", a adaugat el.

Neo sustine ca face parte din gruparea "A patra armata populara a desteptarii", pana acum necunoascuta. "Scopul nostru este sa facem totul pentru ca oamenii sa aiba o atitudine onesta si corecta si sa poata fi mandri ca traiesc in Letonia", a spus Neo pe Twitter. Hackerul ar fi profitat in ultimele trei luni de deficientele sistemelor de securitate si ar fi obtinut peste 7,5 milioane de documente de la Fisc.

Ministerul de Finante a lansat masuri disciplinare vizand trei dintre directorii de IT, iar politia a lansat o ancheta penala, care nu a dat inca rezultate.

Economia letona, care a crescut dupa aderarea la UE, in 2004, se confrunta in prezent cu cea mai pcofunda criza dupa desprinderea de Uniunea Sovietica, in 1991. Economia tarii s-a contractat in 2009 cu 18%.

Riga a impus o serie de masuri de austeritate, dupa ce a primit un ajutor in valoarea de 7,5 miliarde de euro de la Fondul Monetar International si de la Uniunea Europeana, la sfarsitul anului 2008. Astfel statul a redus salariile din sectorul bugetar in medie cu 11%, in 2009.