Dubaiul a zdruncinat vineri, 27 noiembrie 2009, pietele financiare internationale si a provocat o scadere masiva a obligatiunior islamice, dupa ce a anuntat ca este in incapacitate de a refinanta la timp o parte din datorii, potrivit 9AM.ro.

Soc pe pietele internationale: Dubaiul, in incapacitate de plata

Banca Nationala a Romaniei a intervenit in piata vineri, vanzand euro, pentru a sustine leul impotriva socului general de starea de incapacitate de plata a emiratului din Dubai, sustin dealeri bancari. Tendinta de depreciere a monedelor din zona emergenta, printre care si leul, a fost evidenta in sesiunea valutara de vineri, iar Banca Nationala nu isi putea permite sa lase cursul de schimb EUR/RON la nivelul de 4,3 lei pentru un euro pe piata interbancara.

"La nivelul de 4,30 lei/euro au aparut ordine mai mari de vanzare de valuta din partea catorva banci locale. Nu e exclus sa fi fost si BNR in spate. Deprecierea leului a fost in ton cu tendinta inregistrata si de monedele celorlalte tari din regiune, probabil si ca urmare a scaderii apetitului jucatorilor pentru investitiile cu grad mai mare de risc ca urmare a stirilor despre Dubai", a declarat Ciprian Mihai, sef de departament in cadrul Volksbank Romania, citat de NewsIn.

"Cresterile din primele zile ale saptamanii ca urmare a trecerii primului tur de scrutin cat si a evolutiilor bune de pe pietele straine, insa minitrendul de crestere a fost intrerupt brusc joi in contextual dominat de temerile privind intrarea emiratului Dubai in incapacitate de plata, numai in aceasta zi BET-FI pierzand aproape 1.000 de puncte fata de inchiderea de miercuri”, se arata intr-un raport Prime Transaction, citat de Wall-Street.ro.

De asemenea, riscul intrarii Dubaiului in incetare de plati sporeste ingrijorarile legate de situatia financiara a unor state, in special din Europa de Est, ingropate in datorii si slabite de recesiune, unii analisti incluzand si Romania printre tarile care risca un astfel de deznodamant, arata o analiza a AFP citata de NewsIn.

"Nu vad vreo problema de nerambursare (n.r. a datoriilor scadente) in Europa", a afirmat premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker intrebat de jurnalisti in legatura cu acest subiect.

Mai multe detalii despre efectul intrarii Dubaiului in incapacitate de plata asupra leului si Bursei romanesti, cititi pe Wall-Street.ro.

Totusi, intrarea in incapacitate de plata a Dubaiului nu este surprinzatoare, intrucat inca de la inceptului toamnei era cunoscut faptul ca acest emirat are datorii estrem de mari. Ba mai mult, Dubaiul a fost inclus in luna octombrie de catre Business Insider intr-un top al economiilor cu cel mai mare risc de "topire", scrie 9AM.ro.

Emiratul s-a indatorat cu circa 80 de miliarde de dolari pentru a construi un parc tematic, pe care ulterior l-a numit oras. Daca in mod normal acest lucru ar parea de laudat, intr-un moment in care precautia ar trebui sa fie la ordinul zilei, acest risc asumat isi dezvalue in prezent "roadele".

Top 10 tari ale caror economii risca sa se "topeasca"