Ministrii de finante din G7 si-au reafirmat, de asemenea, vointa de a "continua sa supravegheze mai strans pietele financiare" si sa coopereze atunci cand este nevoie pentru a mentine un sistem financiar international "puternic si stabil", anunta NewsIn.

Oficialii din G7 au tinut sa sublinieze ca privesc favorabil "angajamentul Chinei in favoarea unui curs de schimb mai flexibil, care ar trebui sa conduca la o apreciere continua a yuanului in mod efectiv", potrivit Wall-Street.

Statele din G7 impartasesc ideea ca yuanul chinezesc trebuie lasat sa de aprecieze, o tema recurenta in ultimii ani, in conditiile in care Beijingul este suspectat ca isi tine moneda subevaluata pentru a-si stimula exporturile.

Grupul celor mai industrializate sapte tari din lume a discutat, la Istanbul, despre viitorul sau institutional, Statele Unite insistand pentru crearea unui grup mai mic, G4, din care sa faca parte SUA, UE, China si Japonia, potrivit declaratiilor sub anonimat ale unor oficiali citati de agentiile de presa internationale.

G7 este format din SUA, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franta, Italia si Canada.

De la declansarea crizei economice, importanta G7 a scazut in beneficiul G20, care cuprinde atat economiile dezvoltate, cat si cele mai importante state emergente - precum Rusia, China, India sau Brazilia - si care va deveni principalul forum de decizii economice la nivel mondial, asa cum au decis liderii grupului la summitul de la finalul lui septembrie, din Pittsburgh.

O tema importanta la reuniunea G7 de la Istanbul a fost legata de evolutia dolarului, in conditiile in care Franta si Canada au semnalat saptamana aceasta ca deprecierea monedei americane risca sa puna in pericol revenirea economiilor lor din cea mai grava recesiune de dupa Al Doilea Razboi Mondial.