De mai bine de o saptamana, Moscova repeta ca exista amenintarea unei noi intreruperi a livrarilor sale catre Ucraina, dupa criza din ianuarie, care i-a privat pe europeni de gaz timp de doua saptamani. Desi UE isi primeste 80% din gazul pe care il importa din Rusia prin intermediul Ucrainei, avertismentele au ramas un timp fara reactii la Bruxellles.

Insa joi, seful guvernului italian Silvio Berlusconi, care se vrea un apropiat al lui Putin, a spus ca vrea sa sprijine la summitul european din 18-19 iunie cererea Moscovei ca Europa sa plateasca o parte din facturile de gaz ucrainene.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a recunoscut ca Putin i-a scris si i-a cerut sa "discute despre dificultatile la care se asteapta in platile viitoare ale Ucrainei si pentru a-i spune ca Ucraina a cerut ajutor pentru a finanta aceste plati".

Barroso a spus ca a "promis" ca va "ridica aceasta problema cu sefii de stat si de guvern" in iunie, pentru a "vedea ce se poate face". Totusi, el a spus ca este "dificil, daca nu chiar imposibil" ca Ucrainei sa i se acorde noi fonduri din bugetul european, apreciind ca aceasta problema tine "in special" de Kiev si Moscova.

Ucraina este, dintre toate tarile fost sovietice, cea de care UE este cea mai apropiata. UE ii acorda deja un important ajutor financiar Kievului, afectat de o criza economica si politica profunda si aflat sub supravegherea FMI, care i-a promis in noiembrie un imprumut de 16 miliarde dolari.