Avand ca scop extinderea audientei catre cele 4.5 miliarde de oameni care nu vorbesc engleza, pentru a-si respecta misiunea declarata de a propaga global ceea ce Chris Anderson, curatorul TED, numeste “good thinking”, platforma ideilor “care merita raspandite” apeleaza la un proiect open-source prin care cele peste 400 de conferinte prezente pe siteul oficial vor fi traduse in mai mult de 40 de limbi. Siteul a castigat recent in cadrul premiilor Webby, echivalentul Oscarurilor pe web, premiul la categoria dedicata siteurilor care profita cel mai bine de continutul video pe care-l publica.

Realizat cu sprijinul Nokia, proiectul Open Translation a beneficiat inca din momentul lansarii de peste 200 de voluntari care au contribuit cu 300 de traduceri, unele dintre conferinte fiind disponibile, deja, in mai mult de 20 de limbi. Vorbind pe blogul oficial despre aspectul open-source al initiativei, June Cohen, producatorul executiv al TED Media, e de parere ca “traducerile realizate participativ formeaza comunitati de voluntari pasionati de calitatea muncii lor, carora le pasa de acuratetea traducerilor pe care le fac si care investesc in evolutia sistemului. Colaborarea ii transforma pe utilizatori in participanti care contribuie la raspandirea ideilor”. Conceptul de crowd-sourcing in ceea ce tine de dezvoltarea colectiva a unui produs media sau a unui software s-a dovedit de succes atat in cazul Wikipedia cat si al ecosistemului open-source pe care se bazeaza Linux sau proiectele Mozilla.

Pentru a se asigura ca versiunile traduse sunt fidele originalului pus la dispozitie in engleza, fiecare trebuie revizuita de un al doilea vorbitor fluent al limbii respective, atat traducatorul cat si referentul fiind creditati pentru munca lor. Fata de alte sisteme colaborative tip wiki, etapa finala a publicarii unei traduceri e controlata de cei de la TED si nu de catre utilizatori, acestia avand la indemana, de altfel, un modul de comunicare prin care beneficiaza de feedback atat din partea oficialilor cat si a celorlalti traducatori.

Pe langa faptul ca vor deveni accesibile universal pentru nativii unor limbi variind de la araba la vietnameza, subtitrarile conferintelor sunt interactive si indexabile. Selectarea oricarei fraze poate trimite exact la momentul video in care aceasta a fost rostita, intreg textul fiind indexat si generand rezultate in motoarele de cautare.

Initiate in 1984, conferintele TED au loc in fiecare an incepand cu 1990 si au o taxa de participare de 6.000 de dolari. Formatul lor concentrat, care nu depaseste de cele mai multe ori 20 de minute, a devenit rapid popular prin varietatea vorbitorilor si actualitatea temelor abordate, toate in jurul cuvintelor-cheie Technologie, Entertainment si Design, care si dau numele evenimentului. De-a lungul timpului, pe scena TED s-au perindat personalitati ca Bill Clinton, Bill Gates, Sir Richard Branson (Virgin), Tim Berners-Lee, laureati ai premiului Nobel, Bono sau fondatorii Google, Sergey Brin si Lary Page, ale caror prezentari au atins de fiecare data subiecte fierbinti. Pana in luna aprilie a acestui an, interventiile vorbitorilor TED au fost vizualizate de mai mult de 100 de milioane de ori, de peste 15 milioane de oameni.

Una dintre cele mai populare prelegeri, tradusa deja in 21 de limbi, este o prezentare de anul trecut apartinand lui Al Gore, in care popularul activist de mediu, fost vicepresedinte al SUA intre 1993 si 2001 si totodata autorul controversatului documentar “An Incovenient Truth” analizeaza in premiera dovezi conform carora schimbarile climatice care au loc la nivel global ar trebui sa ne alarmeze mai mult decat ne avertizeaza oamenii de stiinta. Iat-o mai jos:



Traducerile in romana sunt, in acest moment, doar doua la numar, in timp ce spaniolii se lauda cu 32, evreii cu 25, portughezii cu 20 si italienii cu 19. Chiar daca nativii romani nu au la dispozitie, deocamdata, subtitrari interactive, ei vor avea ocazia sa participe, pe 27 mai, la prima editie autohtona a unui serii de prelegeri TEDx, platforma care permite unor parteneri locali sa organizeze evenimente sub licenta TED. Mai multe detalii despre vorbitori puteti gasi pe siteul dedicat evenimentului, TEDxbucuresti.ro.

Editia din acest an a TED Global se va desfasura intre 21 si 24 iulie la Ofxord si va avea ca tema “Substanta lucrurilor nevazute”.