IMM-urile, care doresc sa-si dezvolte afacerea, pot aplica din aceasta luna pentru o noua serie de fonduri europene de aproximativ 200 de milioane de euro, suma maxima pe care o poate obtine o intreprindere pe proiect fiind de circa 6,5 milioane de lei (1,5 mil. euro). “Am redus numarul de documente pe care trebuie sa le depuna cei interesati de obtinerea de fonduri europene, pentru ca lucrurile sa se desfasoare mai rapid. De asemenea, solicitantii primesc un raspuns privind eligibilitatea proiectului depus in 60 de zile”, a declarat Gheorghe Marin (foto), secretar de stat in Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri (MIMMC).

IMM-urile, care nu dispun de banii necesari pentru inceperea proiectului, pot primi o prefinantare de pana la 35% din valoarea sprjinului financiar aprobat.

Intreprinderile care nu vor sa aplice pentru atragerea de fonduri europene, dar care sunt interesate sa obtina un credit, pot apela la cei 500 de milioane de euro pe care BEI ii va trimite in Romania anul acesta pentru sprijinirea IMM-urilor. “BEI va acorda Romaniei un imprumut de 1,5 miliarde de euro in acest an, din care 500 de milioane de euro vor fi destinati creditarii sectorului intreprinderilor mici si mijlocii. Intreprinderile nu vor putea imprumuta bani direct de la BEI, ci de la institutiile bancare de pe piata locala, care vor administra cele 500 de milioane de euro”, a declarat Milena Messori, directorul biroului BEI din Bucuresti, in cadrul unei conferinte organizate de cotidianul de afaceri Business Standard.