"Ca urmare a sistarii, a fost necesara inchiderea completa a statiei de import pentru evitarea depresurizarii conductelor de transport. Cantitatea de gaze naturale intrata prin acest punct este de 4,7 milioane mc/zi", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei, citat de NewsIn.

Documentul precizeaza ca in aceste conditii, SNTGN Transgaz a luat o serie de masuri operative pentru rezolvarea rapida a situatiei de criza si echilibrarea Sistemului National de Transport Gaze: a notificat, in conformitate cu Legea 364/2007 privind masuri pentru asigurarea sigurantei in alimentarea cu gaze naturale, intrunirea de urgenta a Comisiei de coordonare in vederea verificarii si analizarii situatiei. De asemenea a efectuat manevre tehnice in Sistemul National de transport gaze, astfel incat sa asigure cantitatile de gaze necesare pentru zonele de consum afectate de sistarea importurilor de gaze prin Isaccea 2.

Prin masurile operative luate, s-a asigurat protectia sistemului national de transport gaze naturale si continuarea livrarilor de gaze catre toti consumatorii.

Grupul rus Gazprom a redus drastic volumul de gaz livrat consumatorilor europeni prin intermediul Ucrainei, ceea ce va provoca probleme in tarile europene "peste cateva ore", a afirmat purtatorul de cuvant al companiei ucrainene Naftogaz Valentin Zemlianski, citat de AFP.