"Daca acest plan de 700 de miliarde de dolari ar fi fost conceput mai bine si daca administratia s-ar fi gandit la el mai curand si ar fi luat masuri in domeniul imobiliar, pagubele ar fi fost mai mici", a apreciat el intr-un interviu acordat postului de televiziune CNN.

"Planul initial avansat de Paulson si amendat drastic de Congres inainte de a-l adopta era acelasi gen de inginerie financiara care a adus sistemul in situatia pe care o cunoastem", a adaugat financiarul, un democrat care i-a adus sprjinul candidatului democrat la Casa Alba, Barack Obama.

El a apreciat ca refuzul Trezoreriei de a salva de la faliment Lehman Brothers a fost o greseala si a accelerat criza financiara. "Acesta este elementul care a declansat intr-un fel prabusirea pietelor finanaciare (...) si din nefericire autoritatile au pierdut apoi controlul asupra situatiei", a spus el.

George Soros a insistat pe importanta recapitalizarii bancilor americane de catre Trezorerie, o abordare pe care Paulson o are in vedere, dupa modelul Marii Britanii.

Pe de alta parte, intr-un articol publicat duminica in Financial Times, Soros a subliniat "nevoia urgenta de ajutor" din partea Trezoreriei americane pentru banca comerciala Morgan Stanley, amenintata de faliment. Trezoreria americana ar putea de exemplu sa cumpere titluri preferentiale pentru a proteja participatia de 21% pe care Morgan Stanley a acceptat sa o cedeze Mitsubishi Financial Group, potrivit lui. Actiunile Morgan Stanley au scazut cu 60% in doua saptamani, ajungand vineri pe Wall Street la 9,68 dolari actiunea.

In ceea ce priveste criza financiara actuala, considerata cea mai grava de la crahul din 1929, Soros a pus-o pe seama obiceiurilor de consum din Statele Unite, care sunt de prea mult timp excesive. "Am capatat obiceiul de a consuma cu 6-7% mai mult decat producem si aceasta a contribuit la bula speculativa, dar acum s-a incheiat", a explicat el.

"America este in centrul pietelor financiare mondiale si foloseste bani mondiali cumparand bonduri de Trezorerie cumparate in numar mare in special de China si Japonia", a continuat el. "S-a terminat cu aceasta", a insistat el, prezicand "o reajustare foarte serioasa" a obiceiurilor de consum ale americanilor.

Soros este si el cunoscut pentru ca a speculat cu succes impotriva lirei sterline britanice in 1992. Este presedintele "Soros Fund Management" al "Open Society Institute", care promoveaza democratia in lume.