„Pentru apartamentele cu trei si patru camere, chiriile au ramas practic pe loc, motivul fiind cererea mai mica. Chiria pentru acest tip de apartamente este echivalenta cu o rata la banca, prin urmare majoritatea persoanelor care dispun de o asemenea suma se orienteaza catre un credit pentru cumpararea unui imobil. Un alt motiv este numarul mai mic de apartamente cu trei si patru camere scoase la inchiriere, in Bucuresti fiind multe blocuri in care nici nu exista apartamente de patru camere”, ne-a explicat Silvia Vilceanu (foto), General Manager AnunturiParticulari.ro.

Acelasi raport arata ca, fata de iunie 2007, in iunie 2008 au fost scoase la inchiriere cu aproape 45% mai multe apartamente cu doua camere si cu aproximativ 35% mai multe apartamente cu trei camere. Pe segmentul de inchirieri garsoniere, cresterea numarului de oferte a fost de 33%.

„Blocajul de pe piata tranzactiilor imobiliare pe segmentul locuinte vechi a dus la cresterea numarului de oferte pe piata inchirierilor. Proprietarii incearca astfel sa isi amortizeze investitia prin sumele incasate din chirii, avand in vedere scaderea constanta a preturilor de vanzare si dificultatea crescuta a vanzarii. Insa intrarea unui numar semnificativ mai mare de imobile pe piata inchirierilor a permis pastrarea constanta a preturilor, echilibrand presiunea provenita de la cei care ar fi dorit sa achizitioneze un imobil dar nu isi mai pot permite”, a adaugat reprezentantul AnunturiParticulari.ro.

Publicitate pe acest sitePotrivit monitorizarii, in primele sase luni ale acestui an, piata inchirierilor imobiliare a fost caracterizata de stabilitatea preturilor, stabilitate creata de un echilibru constant intre cerere si oferta.

„Pe perioada verii nu se inregistreaza scaderi de preturi, ci o stagnare a pietei. Aceasta stagnare este determinata de o asteptare a majorarii preturilor din septembrie, odata cu venirea studentilor. Daca luam in considerare evolutia pietei in anii trecuti, chiar daca la prima vedere tranzactiile intra in concediu, multi proprietari evita aglomeratia de pe piata inchirierilor care se produce in general in septembrie. Prin urmare, in lunile de vara, atat cererea cat si oferta sunt la limite mai reduse”, ne-a spus Silvia Vilceanu.