Locul 1: New York

New York sufera de aceleasi „boli” ca si Londra: crestere lenta a economiei nationale, scaderea vanzarilor pe segmentul rezidential si o prabusire a ratei de absorbtie in sectorul comercial.

Potrivit companie londoneze de investitii imobiliare Newmark Knight Frank, chiriile in cele mai scumpe zone din Park Avenue si Rockefeller Center au scazut cu doua pana la patru procente. Cu toate acestea, investitorii pariaza pe termen lung pe New York si cauta sa incheie cat mai multe tranzactii pe aceasta piata extrem de volatila.

Locul 2: Londra

Dintotdeauna una dintre cele mai atractive piete pentru investiile imobiliare, Londra a inregistrat o atenuare in sectoarele rezidential si comercial. Conform Land Registry, numarul tranzactiilor a scazut cu 10% in ultimul an, iar reprezentantii companiei Knight Frank sunt de parere ca si volumul creditelor ipotecare a scazut cu 30%.

Un Produs Intern Brut, care a coborat cu 0,4% in primul trimestru si o inflatie peste asteptarile guvernului sunt elemente ingrijoratoare pentru investitorii din piata imobiliara londoneza.

Locul 3: Washington

Piata rezidentiala din D.C. a suferit din cauze variate, de la dezvoltari inghesuite la imprumuturi sarace, cele mai dezavantajate zone fiind cele de la periferie, care mai tarziu au atras atentia fondurilor de investitii, aflate in cautare de “chilipiruri imobiliare”.

Nordul statului Virginia este de o nota particulara, avand spatii mai putin costisitoare decat Washington D.C. si fiind formata din cateva dintre cele mai bogate tinuturi, un factor important in dezvoltarea pietei de retail

Locul 4: Paris

Jucatorii internationali continua sa investeasca sume considerabile in Paris, in special in piata spatiilor de birouri, unde rata de neocupare este intotdeauna scazuta, potrivit companiei londeneze Knight Frank. Nivelul chiriilor in CBD (Central Business District) se mentine ridicat, cererea nefiind acoperita, iar numarul constructiilor aflate in derulare fiind destul de scazut. Zona La Defense, unde se afla mai multe constructii, iar rata de neocupare este mai ridicata, este slab apreciata.

Locul 5: Shanghai

In ceea ce priveste orasele din China, in Shanghai, chiriile pentru spatiile de birouri si preturile locuintelor au crescut, apropiindu-se de nivelul celor din Hong Kong. Cu toate aceastea, Shanghai continua sa se dezvolte, iar investitorii raman atrasi de potentialul pietei.

Un bun exemplu il reprezinta segmentul rezidential: in Hong Kong, preturile pe metru patrat sunt de opt ori mai mari decat cele din Shanghai, insa chiriile pentru aceleasi locuinte sunt doar de trei ori mai mari. Astfel, pe piata rezidentiala, in Shanghai, preturile au un ritm de crestere de 7%, in timp ce in Hong Kong ritmul este de 3,3%, potrivit datelor companiei Knight Frank.