La baza acestei stagnari sta si cresterea preturilor la terenuri si dificultatea cu care se pot accesa finantarile. Din aceasta cauza dezvoltatorii vor amana lansarea de proiecte rezidentiale in Romania, iar oferta de locuinte noi livrate pe piata va fi mai mica decat in aceeasi perioada a acestui an, a declarat ieri seful departamentului rezidential al Colliers, Ilinca Paun. In opinia sa, dezvoltatorii trebuie sa intre in parteneriat cu fonduri de investitii care dispun de capital pentru investitii si isi pot asuma mai usor riscuri la achizitia terenurilor. Ea a aratat, de asemenea, ca in acest fel diferenta dintre cerere si oferta se va adanci, iar preturile vor continua sa creasca.

Monopolul speculantilor pe piata ridica preturile la locuinte
Avner Bar, directorul general al dezvoltatorului imobiliar Ocif Group, constructorul unui proiect de locuinte in Bucuresti, a afirmat ca piata terenurilor este controlata de speculatori. "De cate ori am vrut sa cumpar un teren in Romania nu am negociat niciodata pretul. Vanzatorul iti spune ca, daca nu vrei sa-l cumperi este treaba ta, iar daca ma intorceam dupa cateva zile acelasi teren era mai scump. Este o piata in care trebuie sa iei o decizie de cumparare foarte repede. Dezvoltatorii trebuie sa faca studii, evaluari inainte de a lua decizia de a cumpara un teren, dar aceasta piata nu iti permite acest lucru", a spus Bar. El a precizat ca preturile terenurilor au crescut foarte mult, astfel incat in unele cazuri nu mai este profitabila realizarea de investitii.

"Piata este controlata de speculanti, preturile sunt foarte mari si nu mai este profitabil sa construiesti. Astfel, preturile terenurilor sunt facute pentru a le revinde, nu pentru a construi", a aratat reprezentantul Ocif. De asemenea, acesta a mentionat ca preturile locuintelor noi nu vor scadea, deoarece terenurile sunt prea scumpe, iar costurile constructiilor si utilitatilor sunt in crestere. "Niciun dezvoltator nu poate vinde mai ieftin de 1.500 de euro pe metru patrat, pentru ca nu ar mai fi profitabil", a apreciat Bar. De altfel, pe fondul majorarii costului de constructie, preturile locuintelor noi vor creste cu 10-15% pe an, a estimat Nicolaos Stathakis, chief executive officer al dezvoltatorului elen QLD.

Piata romaneasca, zdruncinata de turbulentele financiare din Europa
Tim Wilkinson, directorul general al companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox, a declarat in cadrul unui seminar pe teme imobiliare ca "este greu de estimat care va fi valoarea tranzactiilor cu proprietati din acest an, dar dupa cum a mers piata pana acum, si data fiind si situatia internationala estimam o scadere fata de nivelul de anul trecut". In opinia sa, segmentele tinta pentru investitori vor ramane birourile si spatiile de retail, la fel ca si in 2007, cand au atras cea mai mare parte a investitiilor in achizitia de proprietati. El a precizat ca, din cauza tulburentelor financiare din Europa de Vest care se vor repercuta si asupra pietei romanesti, vor avea loc ajustari de preturi si cresteri ale randamentelor. "Evolutiile vor fi diferite pe segmente. Astfel, pe piata birourilor, din cauza ca dezvoltatorii obtin greu finantare, s-ar putea sa vedem o oferta mai redusa, care pe fondul unei cereri care se mentine ridicata, va duce la cresterea chiriilor. Pe piata terenurilor, va avea loc o scadere a preturilor, iar in ceea ce priveste piata tranzactiilor cu proprietati, vom vedea o reducere a ritmului de crestere a preturilor", a precizat Wilkinson. Principala tranzactie care a avut loc in acest an a fost cea prin care compania de investitii imobiliare RREEF Real Estate, parte a grupului german Deutsche Bank, a achizitionat un proiect imobiliar in Bucuresti, care cuprinde ansamblul rezidential Upground si doua imobile de birouri dezvoltate de un grup de oameni de afaceri din Grecia si Marea Britanie. Contractul s-a ridicat la 340 milioane euro, aceasta fiind cea mai mare tranzactie de pe piata locala de profil.

Potrivit unui raport al companiei Cushman&Wakefield, publicat in aceasta saptamana, volumul principalelor tranzactii imobiliare din Romania a scazut in primul trimestru cu 68%, la 119 milioane euro, in contextul in care piata europeana a proprietatilor comerciale s-a redus cu 37% in intervalul analizat, la 38,7 miliarde euro.

Cel mai atractiv sector din Romania a fost cel al birourilor, in contextul in care 56% din fonduri au fost directionate spre achizitia acestui tip de imobile. Pe locul urmator s-a aflat retailul, cu un procent de 38% din sumele investite, in timp ce hotelurile au atras 7%. In schimb, sectorul industrial nu a consemnat tranzactii majore.