Volumul tranzactiilor imobiliare din Romania a scazut cu 68% in T1 In 2007, in Romania s-au tranzactionat proprietati imobiliare comerciale in valoare totala de 1,88 miliarde euro, toti banii provenind de la investitorii straini.

Romania sta mai bine comparativ cu Cehia, care a inregistrat scaderi de 77% sau cu Grecia, unde nu s-a tranzactionat nimic in primul trimestru al acestui an. Ungaria este in aceeasi situatie, cu scaderi de 63%. O pozitie mai buna ocupa Ucraina, unde scaderile sunt de doar 14%, dar volumele tranzactionate sunt nesemnificative (doar 563 milioane euro la nivelul intregului an 2007).

Cel mai atractiv sector din piata imobiliara locala in primul trimestru al anului este cel al birourilor, 56% din fonduri mergand catre achizia de imobile destinate birourilor, urmat indeaproape de retail cu un procent de 38%. Hotelurile au atras 7% din sumele investite, in timp ce sectorul industrial nu a consemnat tranzactii majore.

“Investitorii au ramas pe primul trimestru din 2008 in asteptare, putine tranzactii importante fiind inregistrate. Pe termen scurt, piata nu va inregistra schimbari substantiale, o imbunatatire a conditiilor fiind asteptata pentru partea a doua a anului. Per ansamblu, estimarile pentru intreg anul 2008 se mentin la acelasi nivel cu cel consemnat anul trecut, de aproximativ 1.8-2 miliarde euro”, a declarat Costel Florea (foto), Head of capital Markets la Cushman & Wakefield Activ Consulting.

Pana in prezent, chiriile nu au fost afectate in Europa, cele premium fiind in crestere cu 11% fata de aceeasi perioada a anului trecut (luna de referinta martie). In consecinta, incasarile proprietarilor de bunuri imobiliare comerciale se mentin pe un trend pozitiv, se mentioneaza in comunicatul Cushman & Wakefield.

“In prezent, asteptam o crestere a chirilor de 3-4% pentru anul in curs, in cel mai bun caz. Totusi, o revenire a pietei in 2010 ar putea aduce cu usurinta profituri insemnate investitorilor, in conditiile in care pietele nu sunt inca suprasaturate, iar dezvoltarea pietei este limitata de tendintele actuale de pe pietele financiare, de costurile de constructie si de atitudinea prudenta in fata riscului. Un numar tot mai mare de investitori cu fonduri proprii par pregatiti sa profite de aceasta situatie si sa reintre in piete de indata ce pietele financiare se stabilizeaza”, a afirmat David Hutchings, Head of European Research la Cushman & Wakefield.