Lipsa locului de parcare scade valoarea chiriei cu pana la 15% “Lipsa locului de parcare este problematica, deoarece segmentul de inchirieri de lux inseamna, implicit, toate facilitatile. Prin urmare, nu se concepe lipsa unui loc de parcare. Procentual, acest loc inseamna aproximativ 10% din valoarea lunara si este cuprins intre 250-300 euro”, ne-a declarat Luciana Petrescu, Communication Manager in cadrul companiei Regatta.


Cand vorbim de achizitia unui apartament, costul unui loc de parcare difera in functie de zona, se mentioneaza in comunicatul companiei ESOP. Astfel, un loc in parcarea supraterana din zona de nord a Bucurestiului costa intre 10.000 si 15.000 euro, in timp ce unul in parcarea subterana, in acelasi cartier, are o valoare cuprinsa intre 20.000 si 25.000 euro.
„Daca in ceea ce priveste achizitia initiala, diferenta dintre pretul apartamentului cu parcare si al celui fara parcare nu este una considerabila, in conditiile unei revanzari in timp, diferenta poate ajunge pana la 30%”, a afirmat Irina Petrescu, Director al Departamentului de Vanzari Rezidentiale al ESOP.

In zona centrala, preturile variaza intre 8.000 si 10.000 euro/loc pentru parcarea supraterana si intre 15.000 si 18.000 euro/loc, pentru cea subterana. Cele mai ieftine locuri de parcare sunt in zonele semicentrale, unde preturile sunt cuprinse intre 5.000 si 6.000 euro/loc, in cazul parcarii supraterane si intre 10.000 si 15.000 euro/loc, in cazul celei subterane.

“Proprietarii care ofera locuinte cu destinatie rezidentiala spre inchiriere nu sunt dispusi sa mai scada din chiria lunara daca locuinta nu are un loc de parcare rezervat. De exemplu, in zona Bulevardului Lascar Catargiu, un apartament de 90 mp, amplasat la parterul unui imobil, se inchiriaza pentru 4.000 euro/luna (pretabil office, cabinet avocatura), desi nu dispune de loc de parcare rezervat si nici in imprejurimi nu sunt sanse sa se gaseasca un loc de parcare neamenajat. Proprietarul nu este deschis sa faca un discount la inchiriere”, a explicat Nicolae Paunescu, consultant EuroMetropola.

Un alt exemplu il constituie zona de nord a Capitalei, mai exact cartierul Baneasa. “Un apartament (pentru rezidenta), se inchiriaza pentru 3.500 euro/luna. Cand s-a construit acest ansamblu rezidential, proprietarul nu a achizitionat un loc de parcare (costa 30.000 euro). Dezvoltatorul nu a reusit sa vanda toate locurile de parcare din cauza pretului foarte ridicat, dar le inchiriaza acum pentru 200 euro/luna. Astfel, viitorul chirias achita proprietarului 3.500 euro – contravaloarea chiriei si are optiunea de a inchiria locul de parcare separat (de la dezvoltator), pentru 200 euro”, a mai precizat reprezentatul EuroMetropola.