"Cand vorbim de influenta crizei financiare internationale pe piata romaneasca trebuie sa privim diferentiat, pe segmente. Astfel, segmentul cel mai afectat, care este inghetat temporar, este cel al activitatii de investitii, respectiv tranzactiile de capital. Cei care se uitau sa cumpere cu bani din banci internationale, nu mai pot accesa bani deoarece bancile sunt in expectativa in ceea ce priveste acordarea creditelor. Pe restul segmentelor, respectiv rezidential, birouri, industrial, spitale, hoteluri sunt foarte multe de facut", a spus Momiceanu la anuntul oficial de intrare pe piata a companiei franceze Atisreal. In opinia sa, pe toate celelalte segmente mentinerea unei cereri, peste oferta pietei, va duce la o evolutie crescatoare. "Cererea mare si oferta subdimensionata de pe celelalte segmente vor influenta evolutia pietei. Aceasta nu va ingheta, doar ca va fi o disponibilitate mai redusa de finantare a dezvoltatorilor", a precizat Momiceanu.

"In a doua jumatate a anului, piata imobiliara romaneasca va creste agresiv"

La randul sau, Henri Faure, deputy managing director al BNP Paribas Real Estate, divizia imobiliara a grupului francez, si presedintele Atisreal, a aratat ca, in opinia sa, in prima jumatate a anului in curs, piata romaneasca imobiliara, ca si in alte state, va avea o perioada de usoara descrestere sau de stabilizare, urmand ca, in a doua parte, sa inceapa din nou sa creasca agresiv. "Investitorii sunt foarte interesati de Romania. Pe acest fond al interesului investitorilor piata imobiliara va creste", a spus Faure.

"Pentru 2009 ne propunem o crestere mai mare de 60%"

Atisreal a intrat pe piata romaneasca in luna februarie 2008 prin preluarea firmei Cornerstone International. Compania face parte din divizia imobiliara a grupului francez, care are activitati de dezvoltare, de brokeraj, consultanta si evaluare, de asset management si property management. In Romania, Atisreal va avea, in prima faza, activitati in domeniul brokerajului, consultanta si evaluare. "Nu vom intra pe dezvoltare imobiliara, segment pe care suntem prezenti doar in Franta si in Italia, dar, poate, vom extinde aria de activitati din Romania cu asset management si property mangement. Vom decide insa in functie de evolutia pietei", a precizat Faure. Compania ar putea, de asemenea, sa deschida birouri proprii in mai multe orase din tara, pe langa cel din Bucuresti. "Ne gandim la acest tip de investitie, dar nu am luat inca o decizie in acest sens", a aratat Momiceanu.

Atisreal si-a estimat pentru acest an o crestere a cifrei de afaceri de 60%, la 4,8 milioane de euro, avand in vedere contractele deja semnate, precum si celelalte patru pentru care se afla in negociere. "Pentru anul viitor ne propunem o crestere mai mare de 60%", a punctat Momiceanu.
Atisreal a obtinut, anul trecut, o cifra de afaceri de 681 milioane de euro, reprezentand o crestere cu 30% fata de 2006, estimarile pentru acest an indicand atingerea pragului de un miliard de euro.
BNP Paribas mai detine trei companii in Romania, respectiv Centelem, din domeniul creditelor de consum, Cardif - asigurari, Arval - leasing.

Valoarea tranzactiilor cu proiecte imobiliare din Bucuresti a totalizat, anul trecut, 750 de mil. euro, nivel apropiat celui din 2006, cea mai mare parte a proprietatilor instrainate fiind reprezentata de cladiri de birouri, potrivit unui studiu al Atisreal Romania. "S-a mentinut interesul crescut pentru piata spatiilor de birouri, care a inregistrat tranzactii de 531 mil. euro. Sectorul industrial se afla pe locul doi, cu circa 19% din volumul total al tranzactiilor de investitii. Segmentul hotelurilor a inregistrat o activitate mai crescuta, comparativ cu anii precedenti, tranzactiile totalizand 61 mil euro. In 2007 nu au fost incheiate tranzactii cu spatii comerciale in Bucuresti", se arata in studiul privind piata imobiliara din Bucuresti. Investitiile, care au implicat achizitia de centre comerciale, au fost realizate doar in orase din provincie, totalizand aproximativ 747 mil. euro, potrivit estimarilor companiei. Sectorul rezidential din Bucuresti a atras doar circa 15 milioane euro din partea fondurilor institutionale de investitii, ca urmare a numarului redus de proiecte de calitate disponibile pe piata si din cauza ca dezvoltatorii nu doresc sa vanda proiectele unui cumparator unic, deoarece ar obtine profituri mai mici. Achizitiile de proiecte nefinalizate au totalizat aproximativ 252 mil. euro, incluzand proiecte precum Cubic Centre, dezvoltat de Fabian Capital si tranzactionat pentru 60 mil. euro.