Inflatia ar putea depasi 8,5% in urmatoarele luni datorita cresterilor insemnate de preturi administrate, unui efect de baza nefavorabil si eficientei reduse a politicii monetare pe termen scurt, avertizeaza analistii BCR in ultimul raport asupra situatiei macroeconomice a Romaniei. Analistii BCR prevad o crestere alarmanta, de 15% a deficitului de cont curent in PIB, dar si o evolutie pozitiva a balantei comerciale.
. Industria si agricultura au adus o contributie negativa, insa se asteapta ca, in 2008, acestea sa intre pe un trend pozitiv. Este asteptata o evolutie mai buna a balantei comerciale in urma investitiilor importante in industrie din ultimii ani si a unui curs de schimb mediu mai depreciat in comparatie cu media anului 2007.
Evolutia favorabila a leului din luna februarie (apreciere lunara medie de 1,1%) va avea numai un efect pozitiv limitat asupra inflatiei din februarie.

Crestere economica, sustinuta de constructii si infranata de industrie

Rezultatele ridicate de pe segmentul constructiilor (peste 30% crestere anuala) au sustinut si in 2007 cresterea economica. Astfel, pe parcursul anului trecut au fost operate investitii cu o distributie echilibrata pe segmentul cladirilor rezidentiale, a cladirilor nerezidentiale si a constructiilor ingineresti.
Totusi, contributia industriei la cresterea economica nu s-a ridicat previziunilor pentru 2007. Desi industria prelucratoare a avut o crestere robusta, sectorul energetic si cel extractiv au avut evolutii negative, se arata in raport.

Pentru 2008 analistii BCR asteapta o dinamica mai alerta a industriei in special pe seama industriei auto si electronicelor. Agricultura a avut o contributie negativa la cresterea economica de anul trecut in conditiile in care seceta puternica a afectat productia fermelor mici. Raportul prezinta anticipatii pentru investitii importante in perioada urmatoare.

Pentru urmatorii ani specialisii BNR aniticipeaza o crestere economica sustinuta, mai apropiata de PIB-ul potential (in jurul valorii de 6%). Astfel, se va reduce riscul supraincalzirii economiei si presiunea asupra inflatiei, dar fara a cobori sub media cresterii economice din zona euro.