„Tinerii nu sunt solvabili in fata bancilor in perioada de criza”, spune analistul imobiliar Radu Zilisteanu.

Guvernul a anuntat, miercuri, ca statul va garanta imprumuturile contractate de tineri pentru achizitionarea primei locuinte, ca o modalitate de relansare a pietei de constructii.

Analistul imobiliar Radu Zilisteanu ne-a declarat ieri ca masura garantarii creditelor contractate de tinerii care-si achizitioneaza prima casa nu va avea nici un efect pozitiv. „Statul vrea in al 12-lea ceas sa sprijine tinerii care nu sunt solvabili in aceasta perioada. In lumea anglo-saxona, tinerii care isi cumpara pentru prima data o locuinta beneficiaza de facilitati din partea statului si a bancilor. Statul scuteste tinerii de plata anumitor taxe si impozite, iar bancile nu trebuie sa ceara avans sau sa impuna conditii drastice pentru tineri”, ne-a spus Zilisteanu. In schimb, in Romania, statul nu sprijina in nici un fel tinerii care vor sa-si cumpere o casa. „Majoritatea tinerilor nu isi permit sa garanteze locuintele cu alte bunuri. Guvernul s-a gandit sa sprijine tinerii cand motoarele creditarii sunt la minimum. Tinerii se lovesc de refuzul bancilor. Cei care vor sa achizitioneze o casa trebuie sa aiba un avans de 40-50% din valoarea creditului bancar”, ne-a mai declarat Radu Zilisteanu.

ANL vinde casele construite pana la 1 ianuarie 2004

In maximum doua luni, peste 3.300 de locuinte construite de ANL în perioada 2001- 2004 vor putea fi vândute chiriasilor. Pretul mediu de vanzare ar putea fi de circa 40.000 de euro. Directorul general al Directiei Constructii, Locuinte si Reabilitare Termica din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale, Gheorghe Popescu, ne-a explicat, ieri, ca in maximum doua luni, 3.321 de locuinte construite de ANL în perioada 1 ianuarie 2001-1 ianuarie 2004 vor putea fi vândute chiriasilor.

„In ultima sedinta de Guvern a fost aprobata o hotarare prin care peste 3.300 de locuinte au fost trecute din proprietatea publica a statului în cea privata a statului. Locuintele construite in perioada 1 ianuarie 2001- 1 ianuarie 2004 au fost trecute in administrarea autoritatilor locale. Acestea stabilesc valoarea de vanzare a locuintelor, în baza evaluarii. Din momentul publicarii hotararii in Monitorul Oficial, autoritatile locale pot demara evaluarile pentru locuintele ANL. Chiriasii care nu isi cumpara locuinta ANL vor plati, dupa cinci ani, chirie la nivelul pietei”, ne-a explicat Gheorghe Popescu.