Wall-Street: Cum ati caracteriza piata de investitii din anul 2008, prin comparatie cu cea din 2007?

Georgiana Anghelus: In ansamblu, anul 2008 a inregistrat un volum al investitiilor cu aproximativ 40% mai scazut fata de anul 2007. Din punct de vedere al evolutiei randamentuIui, in timp ce in anul 2007 randamentul investitiilor a avut o tendinta descrescatoare, pe parcursul lui 2008, tendinta a fost inversa, ducand la o scadere semnificativa a preturilor. O alta caracteristica a acestui an a fost accentul pus pe formarea de parteneriate, acestea fiind importante atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator.

WS: Care au fost cei mai activi investitori din piata locala in 2008 si pe ce s-a bazat strategia lor de piata?

GA: Daca ne uitam la tranzactiile care s-au incheiat pe parcursul lui 2008, putem observa ca in prima jumatate de an, jucatorii din piata de investitii au fost aceiasi ca si in 2007, pentru ca aceste tranzactii au fost incepute in a doua jumatate a anului 2007.

In a doua jumatate a lui 2008, au aparut cateva fonduri noi, care au dispus de cash si au mizat pe aceste cresteri de randamente, momentul de criza fiindu-le chiar prielnic, deoarece cumpara la preturi foarte scazute, urmand ca la revenirea pietei sa inregistreze marje considerabile de profit.

WS: Cand au inceput sa fie simtite efectele crizei financiare in piata de investitii?

GA: Inca de la sfarsitul primului semestru al anului, fondurile de investitii au inceput sa iasa din tranzactiile in care erau angajate, iar cele care ajunsesera cu negocierile destul de avansate nu au mai putut oferi acelasi nivel de pret, repectiv acelasi randament.

Pe de alta parte, bancile au devenit foarte precaute si selective cu proiectele supuse finantarii, iar dezvoltatorii s-au vazut in situatia de nu mai putea accesa finantare pentru proiectele anuntate, ceea ce a dus la creearea oportunitatilor de tip joint-venture.