Principala problema este lipsa increderii in piata, nu lipsa banilor'

Calin Bucur, consultant in cadrul Departamentului Rezidential al Colliers International si coordonatorul echipei care a elaborat indicele BREI (Bucharest Real Estate Index), spune ca momentul „potrivit” pentru a-ti cumpara o locuinta este momentul in care dispui de bani si ai o nevoie reala de a te muta.

„Ca si conditii prielnice pentru o achizitie, mai trebuie adaugate: o piata stabila si preturi in crestere, nu in scadere. In prezent, desi suma pe care o poti obtine este mai mica, sunt multe banci care doresc sa atraga cota de piata pe credite si ofera conditii mai bune decat cele traditionale”, ne-a explicat Calin Bucur

'Momentele bune nu sunt legate de perioada anului'

Ionut Bordei (foto), Head of Residential Department in cadrul companiei de consultanta imobiliara CBRE |Eurisko, considera ca achizitionarea unei locuinte este ca un proces la bursa.

Specialistul CBRE |Eurisko spune ca fiecare cumparator trebuie sa puna foarte bine in balans cele doua riscuri la care se expune: pe de o parte, riscul de a cumpara acum iar apoi preturile sa scada, pe de alta parte, riscul de a nu mai gasi peste o perioada de timp suprafata si zona pe care si le doreste.

'Sunt cumparatori care au resurse financiare, dar prefera sa astepte'

In ceea ce priveste ritmul vanzarilor, Laurentiu Badea spune ca acum nu este o situatie tocmai roz, atat din cauza crizei financiare, cat si pentru ca toata lumea spune si se asteapta ca preturile sa scada.

„Sunt cumparatori care au resurse financiare, dar prefera sa astepte, sfatuiti chiar si de banca unde au aprobat creditul. Nici bancile nu sunt nerabdatoare sa elibereze creditul deja aprobat, in speranta ca vor mai scadea preturile. Pe de o parte, este o atitudine justificata a cumparatorilor pentru ca, indiferent daca se vor ieftini sau nu apartamentele noi, este greu sa credem ca se vor scumpi”, a adaugat oficialul Epsilon.