1. Facebook - 6,5 mld. dolari

Facebook este cea mai mare retea sociala din lume, cu mai mult de 300 milioane de utilizatori. Din 2008, compania a primit finantari totale de peste 400 milioane dolari, iar printre grupurile care au investit se numara cel mai mare producator software Microsoft (246 milioane dolari) si compania rusa de Internet Digital Sky Technologies (200 mil. dolari), scrie Wall-Street.

Analistii sunt sceptici in privinta perspectivelor Facebook chiar daca este greu de ignorat cresterea impresionanta a companiei. Surse din interiorul companiei citate de presa internationala au estimat ca va inregistra venituri de 550 milioane de dolari in acest an, in crestere cu 100% fata de anul anterior.


2. Wikipedia - 5 mld. dolari

Enciclopedia online cu continut generat de utilizatori Wikipedia ocupa a doua pozitie in acest top, cu o valoare estimata la 5 miliarde dolari. Printre investitorii organizatiei se numara miliardarul indian Vinod Khosla, organizatia Open Society Institute, Fundatia Alfred P. Sloan si Omidyar Network.

Wikipedia este o organizatie non-profit si operarea site-ului nu are scopul de a genera venituri, dar chiar si asa analistii sunt de parere ca aceasta companie este foarte valoroasa.


3. Betfair - 4,5 mld. dolari

Pe a treia pozitie a topului SAI 50+ se afla cel mai mare site de pariuri din Marea Britanie - Betfair - cu o valoare de piata ce ajunge la 4,5 miliarde dolari. Grupul sustine ca are aproximativ doua milioane de clienti si gestioneaza saptamanal aproximativ 50 milioane lire sterline.

Compania a urcat o pozitie fata de anul trecut, dupa ce modelul de business a avut o evolutie destul de buna in timpul crizei economice.

Mai multe detalii gasiti aici.