Cea mai mare rata de piraterie a fost consemnata anul trecut in Georgia – 95% din totalul pietei de soft considerandu-se a fi fara licenta. Republica Moldova este in fruntea acestui clasament alaturi de tari ca Bangladesh, Armenia, Zimbabwe, Sri Lanka si Azerbaidjan.

Rata pirateriei s-a redus in Republica Moldova cu 2%, iar pierderile suportate de companii din cauza utilizarii nelicentiate a produselor IT au fost de aproape 3 milioane dolari in 2008, constata studiul citat de buletinul analitic Imedia, elaborat de Comitetul pentru libertatea presei de la Chisinau..

Reprezentantul BSA in Republica Moldova, Daniel Martin, spune ca aceasta descrestere a ratei de piraterie cu 2% nu reprezinta un salt spectaculos, insa este un bun inceput. „Acest raport atesta impactul pe care il au in Republica Moldova eforturile de reducere a pirateriei software, inclusiv eforturile desfasurate cu suportul BSA si a companiei Microsoft”, afirma avocatul Daniel Martin.

Daniel Martin spune ca recent la Chisinau s-a pronuntat prima condamnare la inchisoare pentru comercializarea CD-urilor nelicentiate, iar alte dosare ce tin de respectarea dreptului de autor se afla pe rol. Avocatul apreciaza ca Republica Moldova dispune de un cadru juridic favorabil respectarii drepturilor de autor, doar ca legea trebuie pusa in aplicare.

Serghei Tcacenco, specialist in analiza pietelor IT din Republica Moldova, Ucraina si Federatia Rusa, spune ca o generatie intreaga a crescut folosind programele nelicentiate. „Daca e sa fim corecti, prezenta Republicii Moldova in acest top este o rusine nationala. Daca e sa fim insa cinici, dar realisti, aceasta pozitie este una buna”, afirma analistul independent Serghei Tcacenco.

El explica: „Imaginati-va ce ar insemna sa legalizam acum toate softurile in Republica Moldova. Sa presupunem ca pentru 100 000 de computere s-ar cheltui cate o suma simbolica de 10 dolari. Rezulta un milion. De unde sa-l luam?”.

Pe langa aspectul financiar – spune expertul – exista si partea „morala” a problemei. „O generatie intreaga a crescut folosind programele nelicentiate. Aceasta mentalitate nu poate fi schimbata peste noapte”.

Serghei Tcacenco spune ca la pretul mediu al unui computer de 500 de dolari, sunt necesare cheltuieli pentru softuri cel putin similare, daca nu chiar de cateva ori mai mari. „Cine dintre moldoveni isi permite un astfel de lux?”, se intreaba expertul, citat de NewsIn.

Analistul mai arata ca statul da un exemplu prost atunci cand vine vorba despre folosirea programelor nelicentiate. „Potrivit studiilor, in Ucraina 55% din administratia publica foloseste soft pirat si asta este considerata o tragedie pentru domeniu. Pe cand la Chisinau doar cateva institutii numarate pe degete au soft legal si acela in mare parte donat de catre organisme straine”, subliniaza Serghei Tcacenco. El afirma ca pentru a schimba situatia sunt necesare eforturi conjugate: statul sa asigure implementarea legii, inclusiv sa pedepseasca abaterile; companiile IT sa implementeze vanzari de computere cu soft legal instalat deja; iar marile firme sa inteleaga ca utilizarea programelor pirat este riscanta.

Business Software Alliance este o asociatie internationala ce reprezinta industria mondiala de software. Ea publica deja de sase ani raportul anual Global Software Piracy Study, realizat la nivel global, cu privire la pirateria software pentru PC-uri.

Republica Moldova a fost inclusa in acest studiu pentru prima data in 2005. La prima editie, rata pirateriei software in Republica Moldova se estimase la 96%, iar pierderile in industria IT erau evaluate la 44 milioane dolari.

Conform studiului BSA, 50% din cele 110 tari analizate au inregistrat scaderi ale ratei pirateriei in 2008 si doar 15% – cresteri. Printre tarile cu cel mai mic grad de piraterie s-au numarat Republica Ceha (38%), Ungaria (42%) si Slovacia (43%). Rusia a inregistrat cel mai spectaculos progres, cu o scadere anuala de cinci puncte procentuale si o scadere de 19 puncte intr-un interval de sase ani.

In Romania, rata pirateriei software pentru PC-uri a scazut in 2008 cu 2 la suta fata de anul 2007, de la 68% la 66%, in timp ce pierderile din industrie au crescut cu 65%, la 249 milioane dolari.

Statele Unite sunt cele care sufera cele mai mari pierderi din cauza folosirii programelor pirat - 9,1 miliarde dolari in 2008, urmate de China cu 6,6 miliarde dolari, Rusia – 4,2 miliarde dolari.