Aurul a inregistrat un maxim de 1.505,4 dolari pe uncie miercuri, pe piata spot, fiind tranzactionat la 1.502,96 dolari la 12:24 GMT, fata de 1.493,9 in inchiderea sedintei precedente. Contractele futures pentru iunie au crescut cu 8,2 dolari, la 1.503,3 dolari.

Argintul a urmat evolutia pozitiva a aurului si a atins maximul ultimilor 31 de ani, la 44,79 dolari pe uncie. Ulterior, pretul argintului a coborat la 44,73 dolari, fata de 43,89 dolari in sedinta anterioara.

Pretul aurului a crescut cu 5% in aprilie, iar trendul ar putea continua, scrie MEDIAFAX, metalele pretioase fiind considerate un plasament ferit de riscuri, in contextul intensificarii speculatiilor privind restructurarea datoriei Greciei si a inrautatirii perspectivei ratingului SUA de catre agentia Standard & Poor's.

"Aurul a ajuns un fel de moneda in sine, nmotiv pentru care am ajuns la 1.500 de dolari. Pretul acesta incorporeaza multe informatii negative. Anuntul Standard & Poor's a dat impulsul necesar pentru a ajunge la cotatia actuala", a afirmat Simon Weeks, seful diviziei de metale pretioase la Bank of Nova Scotia.

In timp ce investitorii din Europa si SUA considera plasamentele in aur ca pe un mijloc de protectie impotriva deprecierii valutelor, inflatia in crestere si cererea de consum mai ridicata din China si India determina o majorare a cererii.

China este al doila mare consumator de aur la nivel mondial, dupa India, dar si cel mai mare producator.