Autoritatile nu au explicat daca impozitarea va fi diferentiata, in functie de perioada de timp sau daca masura se va aplica si pentru conturile de economii, scutite de impozit pana acum.

“Aceasta masura ii descurajeaza pe oameni sa economiseasca, implicit nu vor mai fi investitii. De asemenea, se descurajeaza si sistemul bancar, care, cel putin in prezent, acorda credite in tandem cu nivelul depozitelor este cea mai mare greseala economica”, a declarat pentru Wall-Street Florin Ilie, director piete de capital la ING Bank.

“Lucrurile sunt destul de neclare in prezent. O varianta foarte buna ar fi sa se aplice si pentru depozite un sistem de impozitare diferentiat, ca in cazul castigurilor din piata de capital - 1% pentru plasamentele mai mari de un an si 16% pentru cele sub un an”, crede Razvan Rusu, director de investitii la Aviva Investors Romania.

Ce solutii are romanul cu un salariu mediu?

“Romanul din aceasta categorie are cateva variante de investire sau economisire: depozitul la banca, bursa, si imobiliarele. Fondurile mutuale sau asigurarile de tip unit-linked sunt inca in stadiu embrionar in Romania”, a mai spus Florin Ilie, directorul diviziei piete de capital al ING Bank.

In acelasi timp, Razvan Rusu crede ca fondurile de investitii ar putea avea un avantaj competitive in aceasta situatie, mai ales ca impozitarea se face diferentiat, in functie de durata investitiei.