"Discutam tehnic acest lucru. Imprumutul de la FMI e un fel de swap, noi alimentam contul nostru in lei de la FMI si, in schimb, primim DST si o transformam in moneda convertibila. Stiu despre aceasta propunere si o echipa de la noi discuta tehnic despre cum s-ar putea face, dar in final banii ajung tot la BNR", a spus Isarescu.

Acesta a explicat ca, in cazul in care Ministerul Finantelor Publice (MFP) va decide sa cheltuiasca banii pe plan intern va avea nevoie sa-i schimbe in lei (n.r. banii de la FMI vin sub forma de DST) la BNR, astfel Banca Nationala va alimenta rezerva. Partea buna este ca prin folosirea acestor bani pe plan intern total sau partial, va fi scutita rezerva de bani din care se fac platile externe ale statului, relateaza Wall-Street.

Isarescut a adaugat ca, in contextul actual, crede ca "reluarea cresterii economice implica un dozaj de injectie monetara bine cantarit, gradual, echilibrat in economia romaneasca si atunci impactul nu va fi inflationist, ci de incurajare a cresterii si de reducere a blocajelor, mai ales daca Guvernul, statul isi va onora toate platile scadente si va evita arieratele".

Totodata, guvernatorul BNR considera ca modificarea structurii cheltuielilor bugetare este "absolut necesara", insa a declarat ca legislatia "extrem de greoaie si ridiga" face o reforma pe acest segment "dureroasa".

"Sper cat de cat la o corectie pe structura bugetului. Dezbaterea merge pe marirea deficitului (bugetar, n.r.), dar mi se pare mai importanta o dezbatere pe structura cheltuielilor bugetare. In ciuda constientizarii faptului ca nu poti pune pe partea de cheltuieli atat majorarile salariale, cat si investitiile, constatam ca singurele care au crescut au fost tot cheltuielile salariale si materiale, iar marja pe investitii se diminueaza", a spus Isarescu, potrivit NewsIn.

Mai multe detalii gasiti aici.