Pe 20 ianuarie, Raiffeisen aprecia ca leul va intra pe o tendinta de apreciere in lunile urmatoare, cursul urmand sa ajunga la 4,20 lei/euro in martie si la 3,80 lei/euro la finalul acestui an, desi presiunile asupra leului se vor mentine.

In noua estimare, analistii Raiffeisen vad un curs de schimb de 4,30 lei/euro in martie, ce ar urma sa scada treptat la 4,25 lei/euro in iunie si apoi la 4,20 lei/euro in septembrie, pentru ca la finalul anului moneda nationala sa fie cotata la 4,10 lei/euro, peste pragul de 4 lei/euro.

"Credem ca stabilitatea financiara este prioritatea cheie a Bancii Nationale a Romaniei (BNR). In afara interventiei indirecte in piata valutara, BNR a controlat lichiditatea leului pe piata ca mod de limitarea a speculatiilor valutare. Acesta este un motiv important pentru care BNR nu a redus rezervele minime obligatorii (RMO) la ultima sedinta de politica monetara si probabil se va abtine sa recurga la aceasta masura si in perioada urmatoare", a explicat economistul bancii Martin Stelzeneder.