"In 2012, situatia este destul de similara cu cea inregistratata in anul precedent. Romanii s-au obisnuit din ce in ce mai mult cu fenomenul economic numit criza, le este familiar, devenind o constanta a vietii lor. Totusi, faptul ca se afla in recesiune de mai mult de trei ani face ca efectele crizei sa ii afecteze la nivel personal din ce in ce mai mult. Astfel, cu toate ca s-au obisnuit sa «convietuiasca» cu criza, povara greutatilor nu devine mai usoara, ci dimpotriva se adanceste", se spune in studiul "Evolutia perceptiei romanilor asupra crizei financiare (perioada 2009 - 2012)",

Cele mai importante efecte ale crizei la nivel general in Romania sunt, potrivit persoanelor intervievate, pierderea locurilor de munca (97%), scaderea salariilor (95%), reducerea cheltuielilor (95%) si nesiguranta familiei (96%).

La nivel personal, 57% dintre respondenti spun ca ei sau apropiatii lor au fost afectati de pierderea locului de munca, 79% se tem pentru siguranta familiei lor, in timp ce 70% au raspuns ca li s-au taiat salariile, iar 89% ca si-au redus cheltuielile.

Rezultatele studiului arata ca 79% dintre romanii din mediul urban afirma ca Romania este afectata de recesiune, potrivit MEDIAFAX.

Prezenta cotidiana a crizei a dus la un nivel mai ridicat de informare al romanilor in ceea ce priveste continutul si consecintele acesteia, astfel ca 55% dintre cei intervievati afirma ca stiu ce parghii are recesiunea. In randul acestora se gasesc cu precadere tineri si adulti de 25 pana la 54 de ani, dar si persoane cu studii superioare si venituri ridicate.

Obisnuinta cu criza nu indeparteaza insa incertitudinea, astfel ca 48% dintre respondenti spun ca sunt confuzi in ceea ce priveste situatia actuala. Cele mai afectate de aceasta nesiguranta sunt persoanele de peste 35 ani, dar si cele cu nivel scazut de educatie sau venit.