Companiile aeriene europene mici si medii risca sa dispara, din cauza lipsei de lichiditati provocate de inchiderea spatiului aerian in Europa, a declarat directorul Asociatiei Internationale de Transport Aerian (IATA), Giovanni Bisignani, citat de Leggo Online, conform NewsIn.

In aceste conditii, Bisignani a anuntat ca va merge la Bruxelles pentru a cere "comunitatii europene sa autorizeze guvernele sa ajute companiile care nu au zburat". El a amintit ca, dupa atentatele din 11 septembrie, cand traficul aerian a fost suspendat timp de trei zile, Guvernul american a oferit companiilor cinci miliarde de dolari pentru a-si acoperi pierderile.

Pe plan local, principalele companii aeriene se confrunta, pe langa problemele “la zi” de reprogramare a zborurilor sau rambursarea banilor, si cu scaderea drastica a rezervarilor pentru urmatoarele 1-2 saptamani.

“Avand in vedere situatia incerta a ultimelor zile, era de asteptat ca pasagerii sa devina mai retinuti in rezervarea biletelor de calatorie pentru perioada imediat urmatoare. Acest fenomen s-a inregistrat insa numai pentru o perioada limitata de timp, pentru saptamana urmatoare mai exact, ultima din luna aprilie. Rezervarile pentru lunile mai si iunie s-au mentinut in parametri normali”, a declarat Paula Ardelean, vicepresedinte de vanzari al companiei Carpatair, citat de Wall-Street.

Si in cazul companiei de stat a Ungariei, Malev, lucrurile sunt similare. “Acum pasagerii suna, in mare parte, doar pentru a se interesa de reprogramarea zborurilor sau rambursarea banilor si mai putin pentru a face rezervari. Multi dintre pasageri stau in expectativa pentru a vedea cand si cum se termina aceasta problema si probabil apoi se vor gandi sa faca din nou rezervari”, a declarat Madalina Cretu, managerul general pe Romania al Malev.