"Vom constitui un grup de analiza, sub coordonarea mea si a domnului Blejnar (seful ANAF, n.r.) pentru coagularea informatiilor din domeniul evaziunii fiscale si utilizarea lor coordonata. Nu vrem sa majoram taxe si impozite", a precizat Vladescu, adaugand ca exista si unele limite in ce priveste reducerea cheltuielilor bugetare, in conditiile in care aparatul de stat trebuie sa functioneze, infomeaza NewsIn.

La randul sau, premierul Emil Boc a precizat ca imunitatea fiscala trebuie sa dispara.

"Conceptul de imunitate fiscala nici in teorie, nici in practica nu trebuie sa mai existe in Romania", a declarat Boc, prezent la prezentarea raportului de activitate al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) pentru 2009.

Premierul doreste introducerea unui indicator de performanta a activitatii in domeniu, care sa aiba in vedere procesele verbale incheiate, sumele stabilite si cele incasate.

Totodata, Boc a explicat ca, in urma unor discutii pe care le-a avut cu ministrul Finantelor, s-a luat hotararea sa fie aplicata scutirea la plata anticipata a impozitului pe profit si in 2010, in acest sens urmand sa fie introduse unele modificari ale Codului Fiscal.

Recent, fostul ministru al IMM-urilor, vicepresedintele PSD Constantin Nita, aprecia ca plata anticipata a impozitului pe profit va duce la inchiderea a peste 100.000 de firme in 2010, estimand ca zilnic peste 70 de firme isi opresc activitatea.

"Foarte multi din cei care deja platesc nu vor mai putea achita si alte taxe, iar firmele mici cu profit mic nu isi vor permite sa plateasca aceste impozite. Zilnic, 70 de firme isi inchid portile, de aici si estimarile mele", a declarat Nita.

In 2009, statul a incasat 1,3 miliarde lei n.r. 307 milioane de euro) din impozitul minim, a declarat presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sorin Blejnar, care a precizat ca acest impozit a condus la "curatarea mediului de afaceri de firme inactive".

El a oferit ca exemplu celor 160.000 de firme care si-au suspendat activitatea in 2009, din care cea mai mare parte (72%) erau deja inactive si nu isi depusesera bilanturile pe 2008. Alte 10% dintre acestea aveau o cifra de afaceri sub 100 de euro.

La inceputul anului, premierul Emil Boc spunea ca scopul pentru care impozitul minim a fost introdus in 2009 a fost atins, adica "acela de a scoate din pasivitate si de a elimina acele firme care erau folosite doar pentru intermedieri si care practic stateau intr-o stare de inactivitate".

Tot atunci, premierul spunea ca Ministerul Finantelor lucreaza pentru identificarea resurselor financiare care sa acopere partea din buget rezultata din impozitul minim, astfel incat sa fie posibila eliminarea lui, dar cu pastrarea echilibrului bugetar.