Jurnalistul Lucian Davidescu explica care sunt aceste 5 lucruri care poate ca au fost "spuse" de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR), insa nu "intr-o maniera directa si intr-un limbaj inteligibil", si de ce ar trebui sa ne intereseza faptul ca tinta inflatiei pe 2009 a fost ratata.

  • In primul rand, ar trebui sa fim informati cu privire la politica monetara a BNR si la evolutia cursului de schimb, pentru mare parte din populatie are cel putin un credit, de cele mai multe ori in euro."Leul se devaloriza mai mult daca nu tineam dobanzile sus. Dobanzile mari le platesc contribuabilii, pentru ca banii au ajuns la guvern. Alti bani intra in profiturile bancilor, pentru ca au intermediat plasamentele", explica Davidescu pe riscograma.ro.

  • In al doilea rand, mai trebuie sa stim ca cei care s-au lasat dusi de nas de bani in perioada "creditelor cu buletinul" sunt cei care vor acoperi nevoia de finantare a guvernului si cei care vor suporta costurile mai mari, care nu se vad in inflatie. Acesti romani "sunt acum carne de tun", iar soarta lor nu conteaza decat daca bancile vor avea probleme din cauza restantelor.

  • In cel de-al treilea rand, mai trebuie sa stim ca, desi pare invers, pentru economie nu este benefic ca leul sa se aprecieze prea mult pe termen scurt. Pentru ca, in acest caz, tot romanul va merge sa se "alimenteze" cu euro ieftini, ceea ce va deprecia iar leul, iar Banca Nationala va fi nevoita sa intervina iar pentru echilibrarea cursului de schimb, aruncand euro in piata. Si ce este si mai grav, e faptul ca, potrivit lui Davidescu, rezerva de euro a Romaniei a fost "obtinuta" prin tiparirea de lei, cu alte cuvinte, prin inflatie.

  • In cel de-al patrulea rand, romanii trebuie sa stie ca daca vor sa-si primeasca salariile in euro si sa-si plateasca taxele tot in moneda europeana, Romania va trebui sa aiba un leu extrem de puternic la momentul trecerii la moneda unica. Iar pentru cei ce se intreaba "De ce?", junalistul raspunde: "Cu cat leul este mai puternic, cu atat PIB in euro va fi mai mare", si puterea de cumparare a romanilor la fel.

  • Si in ultimul rand pentru ca este bine uneori sa ai teluri inalte. Asta inseamna ca macar jumatate de ele le vei indeplini. Iar Romania are o singura tinta de inflatie reala, si anume, ca aceasta sa fie sub 10%. Ca uneori BNR mai tinteste si cursul de schimb, iar cele doua tinte sunt complet paralele, este partea a doua, insa tot spre binele economiei o face.