• Factura crizei pentru contribuabili

Amploarea ajutoarelor de stat acordate de Uniunea Europeana pentru institutiile financiare s-ar putea ridica, in cel mai pesimist scenariu, la 16,5% din PIB al Uniunii Europene (UE), a anuntat Comisia Europeana, potrivit Reuters. Insa costurile fiscale nerecuperabile realizate pentru sustinerea sectorului financiar ar putea fi limitate la 2,7% din PIB, a mai precizat executivul UE intr-un raport anual al finantelor publice.

Mai multe detalii despre valoarea facturii crizei, gasiti aici.

  • Viceguvernatorul BNR, pregatit pentru un declin mai amplu

Prognoza de contractie a economiei cu 4% ramane fezabila, considera viceguvernatorul BNR Cristian Popa, care nu exclude, insa, o scadere mai ampla a produsului intern brut, avand in vedere evolutia sub asteptari din primul trimestru. "Raman pe cifra de -4%, insa exista si riscuri ca performanta sa mearga mai jos, avand in vedere evolutia slaba a economiei din primul trimestru", a spus Popa, la un seminar organizat de BNR, conform NewsIn.

Mai multe informatii despre asteptarile viceguvernatorului BNR, gasiti aici.

  • Raiffeisen si-a inrautatit prognoza pentru economia romaneasca

Analistii grupului financiar austriac Raiffeisen estimeaza o contractie a economiei romanesti cu 6% in acest an, fata de 4% in prognoza anterioara, in conditiile in care prevad un declin sever al productiei industriale si o crestere a somajului, arata un raport publicat ieri. Intr-un raport anterior, analistii din Romania ai grupului austriac avertizau ca "deficitele comercial si de cont curent scazute din aprilie sugereaza consum si investitii slabe in al doilea trimestru", astfel ca, dupa contractia masiva a produsului intern brut in primele trei luni din 2009, "o rata negativa mare ar fi de asteptat si in al doilea trimestru".

Mai multe detalii despre prognoza Raiffeisen pentru economia romaneasca, gasiti aici.