"Chiar si cu ajutor de la FMI, 2009 si 2010 vor fi ani dificili. Cresterea va fi negativa in acest an si aproape de zero in anul urmator, ca urmare a situatiei economice mondiale. Insa politicile guvernamentale ar trebui sa permita Romaniei sa evite inrautatirea efectelor crizei si sa creeze o economie flexibila si mai competitiva", a spus Franks.

FMI a anuntat oficial, luni seara, ca acordul de finantare cu Romania pe doi ani a fost aprobat de catre consiliul sau executiv si a precizat ca prima transa, de 4,37 miliarde DST (4,9 miliarde euro sau 6,6 miliarde dolari) este disponibila imediat. Anterior, reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, declara ca prima transa din finantarea aprobata luni de consiliul executiv al FMI va fi distribuita intre 24 si 48 de ore, potrivit NewsIn.

In 24 martie, Romania a ajuns la un acord pentru o finantare totala de 19,95 miliarde euro, din care 12,95 miliarde euro de la FMI, 5 miliarde euro de la Comisia Europeana, 1 miliard euro de la Banca Mondiala si 1 miliard euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Banca Europeana de Investitii (BEI) si International Finance Corporation (IFC).