Carnea de miel din supermarketuri este insa sensibil mai scumpa fata de cea din targuri sau macelarii. Aceasta ajunge la 21 lei/kg carcasa in marile lanturi de magazine, in timp ce, in târguri, cumparatorii care negociaza pot lua carnea de miel si cu 15 lei/kg.

Pentru prima data in ultimii ani, vanzarile la carnea de miel, dar si la produsele traditionale de Paste au scazut cu aproape 15%. Mai mult, specialistii din piata estimeaza ca, in aceasta saptamana, vanzarile vor scadea cu pana la 20%. O explicatie ar fi si faptul ca cei mai multi romani isi amana cumparaturile, sperand ca, de nevoie, retailerii vor ieftini alimentele pentru a nu ramane cu marfa in stoc. Anul trecut, multe supermarketuri au ieftinit carnea de miel in ultima zi din Saptamana Patimilor, cu peste 22%, de la 18 lei, la 14 lei/kg.

In pofida acestui regres al vanzarilor, supermarketurile prefera sa ramana cu toata carnea in stoc, pentru ca mai apoi sa o arunce, decat sa scada preturile. In ceea ce priveste carnea de miel, romanii isi vor reduce bugetele alocate pentru acest produs, care este foarte scump. In consecinta, ciobanii prognozeaza o scadere a vânzarilor cu peste un milion de miei de Paste, adica cu aproape 40%, fata de anul trecut. In ultimele luni, in România, volumul comertului de retail a avut cea mai mare scadere din Uniunea Europeana.

„Anul trecut, pentru ca nu vandusera toate stocurile de carne, multe supermarketuri au ieftinit carnea de miel de la 18 lei/kg la 14 lei/kg, deci cu peste 22%. Asa ca si anul acesta multi romani nu cumpara, sperand la aceste scaderi de preturi”, ne-a declarat Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara.