Mitroi, PwC: Sistemul de colectare a taxelor de la noi foloseste tot mai mult “biciul”

„Situatiile de criza sunt propice reformelor profunde, au un mare potential de a schimba mentalitatile, deci teroretic si politica fiscala romaneasca. Ideologiile se transforma din partinice in pragmatice, insa din pacate intre cele doua etape guvernele pot tranzita faza panicarda, cu adevarat periculoasa”, spune Mihaela Mitroi, Partener, Servicii de Consultanta Fiscala si Juridica, PricewaterhouseCoopers Romania (PwC).

In opinia sa, aceasta este faza in care se iau masuri contraproductive, masurile de tip bumerang, al caror efect este inversul celui scontat. „Un exemplu concret la noi este masura de taxare suplimentara a muncii, in conditiile in care aceasta era deja excesiv impovarata si autoritatile se angajasera de cativa ani intr-un program de diminuare treptata a sarcinii fiscale apasatoare stabilita pe munca salariata”, explica Mitroi.

Mai multe detalii despre parerea Mihalei Mitroi, gasiti aici.

KPMG: Posibile politici fiscale anti-criza ar putea include acceptarea unui deficit bugetar moderat

In privinta modalitatilor de imbunatatire a sistemului de colectare si de atragere in sistem a veniturilor din economia subterana, Madalina Racovitan, Senior Manager, Taxation Services, KPMG Romania, spune ca politica de administrare fiscala este cea care necesita o schimbare de mentalitate in sensul fluidizarii si asigurarii transparentei sistemului.

„Poate cel mai bun exemplu de deficienta a sistemului de colectare este ceea ce se intampla de obicei in practica cu rambursarea TVA si anume rambursari cu intarziere ale taxei datorate birocratiei excesive”, explica Racovitan.

Mai multe informatii despre posibilele politici fiscale anti-criza, gasiti aici.

Cristea, Deloitte: Ar fi gresita o politica fiscala de a mari cota unica

Implementarea unei strategii de reducere treptata a contributiilor sociale trebuia sa fie un obiectiv de politica fiscala pentru mentinerea competitivitatii Romaniei cu privire la atractia si mentinerea fortei de munca, mai ales a celei calificate, din prisma integrarii Romaniei la UE si a liberei circulatii a fortei de munca la nivel european, sustine Deloitte Romania.

“Cresterea nivelului contributiilor sociale in contextul situatiei economice de criza si a problemelor de lichidatate din piata nu face decat sa accentueze costul companiilor cu angajatii, putand grabi deciziile de restructurare/disponibilizare a personalului si/sau aplicarea unor masuri aferente economiei subterane, cum ar fi declararea partiala a costurilor salariale”, spune Alexandru Cristea, Manager, Deloitte Tax, adaugand ca, in final, tot bugetul de stat este afectat, prin cresterea cheltuielilor bugetare cu angajatii disponibilizati sau prin pierderea de venituri.

Mai multe detalii despre de ce ar fi gresita o politica fiscala care mareste cota unica, gasiti aici.