• Orice criza are victime si profitori

Intotdeauna exista si investitori care au de castigat, la fel cum si atunci cand pietele cresteau existau mereu si investitori care pierdeau. In primul rand sunt investitori care au mizat pe scaderea pietelor, sau cel putin a unei parti a actiunilor, si care au avut de castigat sume importante.

„Am convingerea ca pe seama falimentelor Lehman Brothers, Washington Mutual sau Bear Stearns, sau a declinului AIG s-au facut mici averi (a nu se intelege ca acele mici averi ar fi ilegale, dimpotriva, sunt nu numai legale, dar chiar si meritate). Exista cu siguranta investitori care sa fi mizat pe un astfel de deznodamant si care sa-si fi asumat si riscul de a face short-selling (atunci cand s-a putut face acest lucru) sau de a lua pozitii de vanzare pe instrumente derivate”, a declarat, pentru Wall-Street, Marius Pandele, Head of Research la Vanguard.

  • Companiile solide pot beneficia de aceasta criza

Un alt tip de castigatori de pe urma acestei crize sunt companiile pe care criza le-a prins intr-o situatie financiara solida si care isi pot permite sa inghita o parte a competitiei la un pret foarte scazut si sa se pozitioneze foarte bine pentru viitor.

„Exista deja cazul Bank of America, care a preluat Merrill Lynch dupa ce aceasta ajunsese aproape de faliment, si nu ma indoiesc ca vor mai urma cazuri similare. Am putea asista la inversari de pozitii pe diverse piete, cum este cea auto, unde intr-o perioada de recesiune nu mai au castig de cauza cei care se focuseaza pe extinderea agresiva a cotei de piata, bazata mult pe indatorare, ci jucatorii care au ca principala prioritate soliditatea financiara”, crede Pandele.

  • Care sunt si in opinia altor specialisti castigatorii crizei financiare ce a cuprins intreaga lume, aflati din Wall-Street.

  • Daca este sau nu perceputa criza la nivelul economiei reale in Romania, aflati aici.