"Ca scenariu de baza, ma astept la o mentinere a dobanzii de politica monetara la nivelul actual, deoarece aceasta a fost deja folosita la capacitatea maxima, iar majorarea preturilor administrate mai greu poate fi controlata prin parghia dobanzii", a declarat, citat de NewsIn, economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel.

Pe de alta parte, el considera ca majorarile anterioare de dobanda cheie s-au reflectat deja in incetinirea creditului pentru populatie in lei, in conditiile in care, pe acest segment, "dobanzile din piata sunt deja de doua cifre".

Anghel nu exclude o majorare cu 0,25 puncte procentuale a dobanzii de politica monetara, dar spune ca aceasta ar avea mai mult "rol de semnal", fara efecte semnificative in sensul calmarii inflatiei.

Analistii sunt de acord ca inflatia va reintra pe o panta descendenta incepand cu luna august, ceea ce pune sub semnul intrebarii eficienta unei noi majorari a dobanzii cheie.

Economistul sef al ING Bank Romania, Ionut Dumitru, crede ca perspectivele inflationiste pentru anul in curs ar face ineficienta o eventuala majorare a dobanzii de politica monetara.

"Nivelul maxim al inflatiei va fi atins in iulie, de 9,4-9,5%, dupa care va scadea cu cate un punct procentual lunar, iar la finalul anului vom ajunge undeva pe la 6,5%. Scaderea inflatiei nu mai justifica deci o majorare a dobanzii", a declarat Dumitru.

Nici economistul sef al Alpha Bank, Ella Kallai, nu considera majorarea dobanzii cheie o masura necesara in actualele conditii economice.

"Dobanda de politica monetara nu se va majora, poate se va intampla acest lucru in urmatoarele sedinte, depinde de cresterea economica. Inflatia va scadea in urmatoarele doua luni, dupa un varf de 9,38% in luna iulie, deci BNR nu are de ce sa majoreze dobanda", a declarat Kallai.