Pe site-ul IICCR este disponibila o lista cuprinzand fisele a 35 de personalitati cunoscute publicului larg, care au trecut prin detentia comunista. Este vorba mai ales de oameni politici apartinand perioadei interbelice, dar si postcomuniste, oameni de cultura, luptatori anticomunisti si disidenti binecunoscuti, prelati ai diferitelor confesiuni si chiar fosti comunisti cazuti in dizgratia regimului.

Printre acestia, se numara personalitati precum Corneliu Coposu, Radu Campeanu, Constantin Argetoianu, Maria Antonescu, Ecaterina Balacioiu, Gheorghe I. Bratianu sau Nichifor Crainic.

In perioada 1947-1989, penitenciarele si coloniile de munca ale Romaniei au reprezentat locurile unde au fost detinute zeci de mii de persoane a caror singura vina a fost faptul ca nu erau de acord cu noua ordine politica si sociala impusa de Partidul Comunist Roman.

Acesti oameni au intrat intr-un sistem penitenciar care ii considera mai periculosi decat raufacatorii de rand, fiind supusi tuturor rigorilor administrative, dar suferind in plus din cauza stigmatului de detinut politic. Fiecarui detinut politic i s-a intocmit cel putin o fisa matricola penala.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania publica, pe pagina sa de internet, o serie de fise matricole penale aferente perioadei 1947-1989.

Astfel, pana in prezent expertii IICCR au prelucrat complet fisele detinutilor ale caror nume incep cu literele A, B si C si fisele detinutilor executati in perioada regimului comunist. In acest ultim caz, s-a facut o impartire a fiselor intre cele ale detinutilor de drept comun executati si cele ale detinutilor politici executati.

Volumul aproximativ de fise prelucrate pana acum este de aproximativ 28.000, rezultand un numar de aproximativ 18.880 de detinuti. Aceste fise sunt disponibile acum la adresa www.iiccr.ro/ro/fise_detinuti_politici/ .

In vederea realizarii acestui proiect, expertii IICCR au luat in calcul nu numai fisele matricole penale gasite in arhiva Administratiei Nationale a Penitenciarelor, care se afla la Penitenciarul de Maxima Securitate Bucuresti-Jilava, dar si pe cele din arhiva Directiei Judetene a Arhivelor Nationale Cluj. Toate acestea au fost fotocopiate si prelucrate incepand cu luna aprilie 2007.

Toate documentele sunt reproduse pe site-ul IICCR exact asa cum au fost gasite in fondurile de arhiva.