In intervalul ianuarie-aprilie 2008, bugetul consolidat al statului inregistra un excedent de 1,07 miliarde lei, echivalent cu 0,2% din produsul intern brut (PIB), potrivit calculelor ministerului, care raporteaza cifrele la un PIB de 440 miliarde lei.

Ultima estimare a Comisiei Nationale de Prognoza (CNP) pentru PIB-ul Romaniei din acest an este de 475 miliarde lei, valoare la care deficitul din primele cinci luni ale anului ar fi echivalent cu doar 0,365% din PIB.

Statul a inregistrat venituri totale la bugetul consolidat de 68,06 miliarde lei si cheltuieli de 69,79 miliarde lei in primele cinci luni ale anului, insa deficitul provine in cea mai mare parte din bugetul de stat, celelalte bugete mari - centralizat al bugetelor locale, de asigurari sociale de stat, de somaj si de asigurari de sanatate, fiind in continuare excedentare.

Astfel, la bugetul de stat, veniturile au fost de 26,56 miliarde lei in intervalul ianuarie-mai, in timp de cheltuielile au ajuns la 31,8 miliarde lei, deficitul fiind de 5,25 miliarde lei (echivalent cu 1,19% din PIB-ul luat ca referinta de MEF).

O contributie importanta la adancirea deficitului bugetului consolidat a venit si din partea bugetului Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADN), care a inregistrat cheltuieli mai mari cu 402,1 milioane lei decat veniturile in primele cinci luni ale acestui an, potrivit datelor publicate de MEF.

Dezechilibrul bugetului de stat a fost compensat partial de celelalte bugete, cele mai mari excedente fiind inregistrate de bugetul general centralizat al bugetelor locale (1,24 miliarde lei) si de fondul national unic de asigurari sociale de sanatate (1,16 miliarde lei).

Bugetul asigurarilor sociale de stat a avut incasari mai mari decat cheltuielile cu 449,6 milioane lei in intervalul ianuarie iunie, iar bugetul asigurarilor pentru somaj a inregistrat un excedent de 259,3 milioane lei.