Ben Vinken, singurul somelier de bere din lume, ne-a invitat sa degusta m patru beri, toate fabricate dupa retete internationale. Mai intai, „a portretizat“ fiecare sortiment in parte.
Prima bere are 5% alcool, iar maltul si hameiul sunt in echilibru perfect in aceasta licoare. A doua, despre care se spune ca este o bere „de femei“, are 5,1% alcool si arome proaspete, de ierburi si malt. „O bere usoara, rotunda, dulceaga. De altfel, Italia nu e recunoscuta ca o tara traditionala a berii“, spune belgianul Ben Vinken.
Degustarea a continuat cu o bere daneza, mult mai gustoasa datorita concentratiei de 5,4% alcool. „Spuma este frumoasa, simt arome de ierburi, asema- natoare cu legumele gatite, este aroma specifica a acestei marci. La sfarsit, gustul este amar, uscat. Este printre putinele beri din lume la care gustul este mai bun decat aroma“, explica somelierul.
„Cireasa de pe tort“ a fost o bere belgiana clasica. Era produsa in urma cu 60 de ani in berariile abatiilor, dar acum implicarea calugarilor se rezuma doar la eticheta. Chiar si asa, nu si-a pierdut din calitati.
„6,6% alcool, spuma frumoasa, ce lasa dantela pe pahar, culoare aurie, fermentare la suprafata (produsa la temperaturi inalte, astfel incat drojdia se ridica la suprafata - n.r.), aproape tot ce va puteti dori de la o bere“, a detaliat somelierul. Prima bere a fost Heineken (produsa de Heineken Romania), a doua Peroni (berea italiana produsa de SAB Miller - Ursus Romania); a urmat Carlsberg (bere daneza, produsa de URBB - Tuborg Romania) si ultima a fost Leffe (bere belgiana, importata de filiala locala a InBev).
Copiaza degustarea de vin
„Exista un ritual al degustarii berii“, asa a inceput Ben Vinken sesiunea de degustare. De profesie avocat, a devenit somelier dupa ce a petrecut ani buni pe functii manageriale in multinationalele producatoare de bere din Belgia.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Cum sa recunosti o bere buna .