Nivelul taxelor pe profitul companiilor, libertatea comertului, protectia investitorilor si atenuarea birocratiei au propulsat Romania cu 20 de locuri, pana in prima treime a topului celor mai bune tari pentru afaceri, realizat de Forbes.

Romania, plasata pe locul 40, a fost depunctata la libertatea monetara, indicator care depinde de nivelul inflatiei si de interventia statului in mentinerea unor preturi administrate, de tipul celor de la utilitati. In plus, avem un punctaj defavorabil la drepturile proprietatii, inovatie, coruptie si tehnologie.

Cresterile la nivel macroeconomic din Romania au inceput recent sa stimuleze formarea unei clase de mijloc si sa reduca dimensiunile saraciei destul de ridicate. Insa, noteaza Forbes, coruptia si birocratia afecteaza in continuare mediul de afaceri romanesc. Inflatia s-a accentuat in 2007 pentru prima oara in ultimii opt ani, determinata, in parte, de deprecierea monedei nationale, de scumpirea energiei, de seceta si de relaxarea politicii fiscale.

"Atuul cel mai important al Romaniei este ca are cel mai mare potential de crestere dintre tarile membre ale Uniunii Europene. Apartenenta la UE este ca o garantie a convergentei spre media europeana, recuperand decalajul mare fata de aceasta. De asemenea, fiscalitatea este dintre cele mai atractive, functionand ca un catalizator pentru investitori", spune Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.