Distribuitorii E.ON Gaz Romania si Distrigaz Sud cer o majorare de aproape 25% la 1 iulie a pretului gazelor pentru populatie. Cauza: scumpirea gazelor importate din Rusia.

Reprezentantii E.ON Gaz estimeaza deja pentru finele anului un pret al gazului din import de 600 de dolari/1000 de metri cubi. Compania si-a revizuit astfel in crestere previziunile privind pretul gazelor importate, dupa ce recent anticipa pentru importuri o valoare de 500 dolari/1000 mc, la finele anului.
"Evolutia se bazeaza pe cresterea cotatiilor titeiului pe plan international", a declarat Frank Hajdinjak, director general al E.ON Gaz Romania Holding. Potrivit acestuia, din cauza scumpirii gazelor din import este necesara o majorare a pretului gazelor livrate populatiei cu 24% la 1 iulie. Gazele din import acopera circa 35% din consumul populatiei.

Directorul de preturi si tarife din cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Gabriel Sarbu, a declarat insa ca, in ciuda solicitarilor facute atat de E.ON, cat si de Distrigaz Sud, majorarea de pret care va fi aplicata la 1 iulie va fi de sub 20%, fara a preciza cifra exacta. "Aproape sigur procentul de majorare va avea doua cifre la 1 iulie", a precizat, pentru "Adevarul" oficialul ANRE.