Dinamica sectorului imobiliar poate aduce profituri inzecite pe termen scurt

Orasul Timisoara este noul El Dorado economic pentru investitorii italieni, conform publicatiei franceze Le Monde.
"Un adevarat puzzle etnic din timpuri stravechi, gratie amestecarii populatiei in perioada imperiului austro-ungar, Timisoara aproape ca a devenit o colonie italiana. Din cele 5.800 de societati transalpine deschise in Romania dupa caderea dictaturii, 1.900 se gasesc la Timisoara", afirma Le Monde.
Aceasta cucerire a vestului romanesc a inceput in anii '90, datorita celor vazute si transmise mai departe de italienii veniti sa viziteze simbolul revolutiei romanesti.

"Un prieten care investise deja aici a fost cel care m-a convins sa vin sa vad cu ochii mei ca ceea ce spune este adevarat. In acel moment eram medic veterinar, insa imi doream sa am propria afacere. Cand am sosit in regiunea Timisoarei, un hectar de teren agricol in satul unde am cumparat pamant costa 300 de euro. Astazi, aceeasi suprafata valoreaza 1.500 de euro. Mi-am creat o societate care produce furaje agricole care ofera 20 de locuri de munca. Am facut, de asemenea, un imprumut pentru a construi o ferma, unde sa cresc 5.000 de porci. Am cumparat, deja, 200 de hectare de teren si, dupa 2007, porcii mei vor putea fi vanduti in Uniunea Europeana. Voi gasi sigur clienti printre compatriotii mei si, de ce nu, printre francezi", declara Michelangelo Rosso, unul dintre investitorii italieni din Timisoara.
Conform Le Monde, aderarea Romaniei la UE, prevazuta in 2007, a provocat o adevarata explozie a preturilor in sectorul imobiliar si a provocat speculantii sa cumpere masiv terenuri, case si apartamente.
"Aproape 85 la suta dintre operatiunile imobiliare efectuate in Timisoara sunt controlate de straini. Iar dintre acestia, 90 la suta dintre cumparatori sunt italieni. Acestia poseda o mobilitate extraordinara care-i plaseaza peste francezi si germani. Aici, profiturile pot fi multiplicate de 10 ori pe termen scurt", a precizat Petrisor Morar, directorul general al unei agentii imobiliare.
In prezent, un hectar de teren in apropierea Timisoarei valoreaza 4.000 de euro, in timp ce metrul patrat de suprafata locuibila in oras poate atinge pretul de 1.000 de euro.
Piata imobiliara nu va inceta sa creasca, spun specialistii, pana in 2007, iar beneficiile acestui lucru raman tentante pentru amatorii de profituri rapide.
"Dinamica locala a preturilor din sectorul imobiliar este incredibila si atrage investitorii italieni, care sunt vanatori solitari. Intr-adevar, italianul a fost intotdeauna legat de pamantul sau si locuinta sa. Este obsesia noastra. Daca se poate investi, vom alege intotdeauna terenurile si locuintele. Timisoara are valoarea unui mit in presa italiana", a declarat Francesco Catania, consulul italian din Timisoara.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.