companie (cei cu activitati de birou) sunt printre cele mai mari, se arata intr-un studiu realizat de compania de consultanta Hay Group. Astfel, la nivelul anului trecut, un angajat cu functie manageriala dintr-o companie autohtona castiga, in medie, cu 9,8% mai mult decat un subordonat de-ai sai. Cele aproximativ 10 procente plaseaza tara noastra pe pozitia a treia intr-un top 61 al tarilor dupa diferentele salariale dintre angajati, dupa China (11,8%) si Thailanda (10,8%). Vietnam se situeaza la acelasi nivel cu tara noastra. Reprezentantii companiei de cercetare explica diferentele mari dintre salarii, evidente in special in tarile in curs de dezvoltare, prin cererea foarte mare de manageri.

„Topul reflecta faptul ca si in tarile in curs de dezvoltare companiile sunt nevoite sa plateasca salarii «internationale» pentru a atrage manageri talentati.

In schimb, ceilalti angajati sunt imuni la piata globala a talentelor, este mult mai putin probabil sa aiba o cariera internationala si sunt platiti mai degraba in raport cu costul vietii. Astfel, in statele cu un cost al vietii scazut, diferenta dintre acest cost si salariile «internationale» este mare”, a declarat Gavin Brown, reprezentant al Hay Group UK.

Comparativ cu statele din jur, managerii din companiile din Romania castiga mult mai mult raportat la colegii lor fara functii. Spre exemplu, un sef din Bulgaria are pe statul de plata cu 6,3% mai mult decat un simplu angajat, in timp ce un manager ungar este remunerat cu 6,2% mai mult decat un subaltern, iar un ucrainean aflat pe o pozitie de conducere primeste in medie cu 6,8% peste salariul unui subordonat. Cele mai mici discrepante de salarizare exista insa in state precum Norvegia (2,3%), Canada si Suedia (2,6%).