Trendul ascendent al cotatiilor determina estimari din cele mai negative: unii analisti vad cresterea cotatiei pana la 250 de dolari la orizontul anului 2010, bazandu-se si pe faptul ca, numai de la inceputul acestei luni, pretul titeiului a urcat cu 13%.

Cauzele cresterii de ieri sunt puse pe seama intrarii pe piata de tranzactionare a unor fonduri de investitii care au cumparat petrol, determinand cresterea pretului acestuia. Pe fondul deprecierii valutelor si in special a dolarului, tot mai multi jucatori din afara domeniului petrolier prefera sa-si plaseze banii in „petrol“, antrenand cresterea artificiala a valorii acestuia. Astfel, inclusiv fondurile de pensii sau companiile imobiliare cumpara „aur negru“, moneda „oficiala“ a ultimelor luni. In aceeasi nota, OPEC, Organizatia tarilor exportatoare de petrol, a amintit ca livrarile de petrol sunt suficiente pentru aceasta perioada, cu alte cuvinte, criza nu este determinata de oferta care nu ar face fata cererii.

OPEC detine o capacitate neutilizata de productie de peste trei milioane de barili pe zi, pe care o va folosi daca va fi necesar, a declarat Adbullah al-Badri, secretarul general al grupului.

China, ca un burete
Saptamana aceasta, un raport al bancii americane de investitii Goldman Sachs arata ca pretul barilului de petrol va creste pana la 200 de dolari in mai putin de sase luni, amintesc jurnalistii de la BBC News.